Jõutreeningu müüdid ehk ära alati usu, mida räägitakse?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fitnessklubi Oslos
Fitnessklubi Oslos Foto: AFP / Scanpix

Kui üldiselt on OÜ Fitnessteam kirjutanud kaalu langetamisest ja erinevatest dieetidest, siis seekord käsitletakse jõutreeninguga kaasas käivaid müüte.

Kindlasti oled ka Sina kuulnud erinevaid müüte, mis jõutreeningu juurde käivad. Järgnevalt toome  välja neist üheksa levinumat.

1. müüt - kõhu piirkonnast kaob rasv ainult kõhulihaseid treenides.

Sa võid treenida kõhulihaseid hommikust õhtuni ja ikka on kõht viimane, mis saledaks muutub. Rasva ei saa põletada ühest konkreetsest kohast. Nahaalune rasvakiht väheneb ühtlaselt igalt poolt.

Kehapiirkonnad, kus on rasva kõige rohkem ladestunud, saavad kahjuks kõige viimasena vormi. Kõige kindlam viis kõhtu trimmida on ühendada mõistlik treening tervisliku toitumisega.

2. müüt - lihastreeninguga on sul võimalik muuta lihase kuju.

Lihase kuju puhul omab suurt rolli geneetika. Iga inimene on erinev. Ühe inimese lihased on pikemad, teisel lühemad. Seega, isegi kui Sa treeniksid rängalt viisteist aastat, ei tähenda see seda, et saad automaatselt suurepärased propotsioonis lihased, nagu need on näiteks fitnessajakirja modellidel. Küll saad sa aga neid rasvakihi alt väljapaistvamaks muuta, mille puhul on aga juba suur tähtsus toitumisel.

3. müüt - aeroobika on vormi saavutamiseks parem kui raskustega treenimine.

Tehes ainult kestvustreeninguid, võid sa küll langetada kaalu, aga tulemuseks on see, et suurest õunataolisest kehakujust jääb alles väiksem õunakujuline keha.

Treeni oma õlgu laiemaks, jättes sellega mulje kitsamast keskkohast. Ole sa nii kõhn kui tahad- kehv lihastoonus võib sinust jätta sellegipoolest väga ebaterve mulje.

4. müüt - lihastreening teeb naiste lihased suureks.

Naiste keha ei tooda suurte lihaste kasvatamiseks vajalikul hulgal testosterooni. Seetõttu on naistel võimatu kasvatada suurt lihasmassi, mis riivaks silma, vähemalt ilma steroidideta. Küll on lihastreening aga naisele ideaalne viis saada endale vormis ja ilus keha.

5. müüt - lihastreening muudab sind kangeks.

Vastupidi, kui sooritad harjutusi õige tehnikaga ja täisamplituudiga, siis lihaste elastsus ja venivus hoopis paranevad.

6. müüt - kui katkestad lihastreeningud, muutuvad lihased rasvaks.

Lihased ja rasv on kaks eri tüüpi kude ja pole võimalik, et üks muutub teiseks. Tihtipeale juhtub nii, et kui inimene loobub lihastreeningust, hakkab ta kaotama lihasmassi ja lisaks halvenevad ka toitumisharjumused. Halvad toitumisharjumused koos vähese liikuvusega loovad mulje, et lihased muutuvad rasvaks.

7. müüt - mida kauem treenite, seda parem.

Liiga pikad treeningud viivad meid eesmärgist hoopis kaugemale. See pole raske mitte ainult kehale, vaid kurnab ka mõistust. Teie treeningud peaksid andma täpse annuse ergutust, mida teie keha vajab, et vallanduks kohanemisreaktsioon. Oma kehast maksimumi pigistades jõuate lõpuks piirini, mida ületades hakkab keha teie vastu töötama.
 

8. müüt - lihased kasvavad, kui treenite.

Treening on nagu säde, tõeline ime juhtub hiljem puhates. Lihtsustatud kujul- treenides põhjustate lihaskoele mikrotrauma. Kui nii juhtub, reageerib keha sellele mobiliseerides oma lihasttaastava jõu.

Kujutlege lihaskiudu majana ja treeningut kerge maavärinana. Pärast seda, kui maavärin on majale kahju teinud, peab remondibrigaad kohale tulema ja selle korda seadma.

Kujutlege, et ehitusbrigaad paneb maja kokku tagasi, nad on oma tööga peaaegu lõpuni jõudmas, kui tuleb uus maavärin. See tekitab majale veel suuremat kahju, nõrgendab seda, mitte ei tugevda.

Pidage meeles, et treeningute vahel Su keha taastab ennast, muutudes iga korraga tugevamaks ja sitkemaks. Andke treeningute vahel piisavalt puhkust enda kehale.

9. müüt - vananedes pean loobuma jõutreeningust.

Paljud uuringud on näidanud, et jõutreening võib mitte ainult vähendada vanusega kaasnevat lihasmassi langust, vaid aidata kaasa ka lihasmassi kasvule punktini, kus need töötavad võrdselt neli aastakümmet noorematega. Niisiis lihastreening pole ainult noortele ja ilusatele!
 

Anna kommentaariumis märku, milliseid müüte Sina oled kuulnud?
 

Vaata lisaks:
www.kaalustalla.ee
OÜ Fitnessteam

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles