Lübeckist Tallinna seilanud alus uppus koos varandusega Soome lahes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveearheoloog
Allveearheoloog Foto: SCANPIX

Soome allveearheoloogid leidsid Soome lahest 15. sajandist pärit legendaarse uppunud aluse.

Ajalooliste dokumentide kohaselt oli Hanneke Wrome üks kahest laevast, mis lahkusid 11. novembril 1468 Saksamaalt Lübeckist ning pidid seilama Eestisse Tallinnasse, edastab Discovery News.

Dokumentide kohaselt oli laeval 10 000 kuldmünti ja hinnalisi ehteid ning ka 200 reisijat ja meeskonnaliiget. Laeval oleva varanduse väärtus on tänapäevases vääringus umbes 50 miljonit eurot.

Laev uppus Soome lahel väga haruldaste tugevate idatuulte tõttu 20. novembril 1468.

Hanneke Wrome sõsarlaev aga jõudis koos kauba ja reisijatega Tallinna.

Kapteni ja omaniku järgi nime saanud aluse Hanneke Wrome avastas Soome üks tuntumaid vrakiuurijaid ja sukeldujaid Rauno Koivusaari Soomele kuuluva Jussarö saare lähistelt.

«Hanneke Wrome uppumine oli 15. sajandil Soome lahes üks suuremaid mereõnnetusi ning mitte ainus, mis Lübeckist Tallinna seilamisel aset leidis,» teatas Koivusaari.

Vrakiuurija sõnul asetseb 15. sajandi alus ida-lääne suunas, kinnitades sellega et uppumine toimus idatuultest tingitud tormis.

Koivusaari sõnul saab Hanneke Wrome uppumist võrrelda 1994. aasta suurõnnetuse, parvlaev Estonia hukuga, mis nõudis 852 inimelu.

Tallinnas riigiarhiivis olevates dokumentides on kaks märget Hanneke Wrome uppumispaiga kohta, millest esimese andmetel on see Tallinnast kümne meremiili  ja teise andmetel 14 meremiili kaugusel.

«Mõlemad on mõnes mõttes õiged, sest üks on Hansa Liidus käibel olnud meremiilides, teise aga Rooma impeeriumi ajast käibel olevates ljöödes (ladina keeles leuga),» selgitas ekspert.

Üks meremiil on 1,8 kilomeetrit ning ljöö on 5,5 kilomeetrit.

Allveeuurijad eesotsas sukelduja Micke Ahgreniga tegid 40-meetrise aluse vrakist video, millelt on näha, et puidust kere on hästi säilinud ja alles on ka ankur.

«Ankru kuju näitab, et tegemist oli ühega Hansa Liidu laevadest,» lisas soomlane.

Uurimine paljastas, et tegemist oli koge põhimõttel ehitatud alusega, kuid oli sellest pisut suurem.

Soome arheoloogiaameti esindajad plaanivad leidu sel suvel lähemalt uurida ja lootes saada lõpliku kinnituse, et tegemist on laevaga Hanneke Wrome.

Kui aluselt leitakse varandust, siis kuulub see Soome riigile, kuna vrakk asub Soome vetes.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles