Pildid: Teise maailmasõja aegne restaureeritud Spitfire pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel suvel saab Londonis oksjonilt osta Teise maailmasõja ajal,  1940. aastal alla tulistatud ja nüüdseks restaureeritud Briti hävituslennukit Spitfire.

Tegemist on kahest originaalsest Mark 1 Vickers Supermarine  Spitfire lennukist ühega, mille müügiga tähistatakse 75 aasta möödumist kahest suurest lahingust – lahing Suurbritannia ja lahing Prantsusmaa pärast, kirjutab foxnews.com.

Christie´s oksjonimaja Londoni esinduse ekspertide hinnangul võib restaureeritud ja lennukõlbliku lennuki hinnaks kujuneda 3,8 miljonit dollarit.

Spitfire lennukit tähistusega P9374 saab osta Christie`s oksjonimaja oksjonilt 9. juulil.

Seda lennukit seostatakse lahinguga Ühendkuningriigi eest, milles britid kaitsesid oma kodumaad. Lahingud said alguse 1940. aasta suvel ning sakslased tegid mitu katset vallutada Briti saari. Spitfire lennukid aitasid saareriiki kaitsta ning takistasid sakslaste ülemvõimu õhusõjas.

Spitfire P3974 tulistati sakslaste poolt alla 24. mail 1940 Prantsusmaal Dunkirkis ning lennuk mattus rannas liiva alla.

Christie`s oksjonimaja andmetel tõi lennuki alla vaid üks tulistamine. Piloot Peter Cazenove oli enne seda edastanud raadiosõnumi, et ta jõuab teeajaks koju.

Cazenove jäi lennuki alla kukkudes ellu ning ta võeti sakslaste poolt sõjavangi. Teada on, et Cazenove oli Saksa Stalag Luft III sõjavangide laagris, mida tuntakse sealsest niinimetatud suurest põgenemisest.

Cazenove suri natuke enne seda kui ta lennuk 1980. aasta septembris Calais lähedaselt rannalt leiti.  

Pärast leidmist ja puhastamist oli see lennuk mõnda aega Pariisi lennundus- ja kosmosemuuseumis enne kui jõudis Suurbritanniasse Duxfordi lennukite restaureerimise firmasse. Spitfire restaureerimiseks kulus kolm aastat.

Nimetatud lennuk kuulus seni USA ärimehest filantroobile Thomas Kaplanile, kes sellega 2011. aastal tegi edukaid lende.

Kaplani omanduses on veel teine originaal Spitfire tähistusega N3200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles