Motohooaja lõpetamine võib jääda Pärnus viimaseks

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Paljudele mootorratturitele tähendab eile alanud sügis sõiduhooaja lõppemist. Nagu kombeks, tähistatakse seda kurbpidulikku paratamatust motoparaadiga Pärnus.

Küll varitseb oht, et kevadel korraldab Eesti mootorrattaklubide ühendus (EMCA) hooaja avamise juba mõnes teises linnas. Põhjuseks Pärnu linnavalitsuse ettekirjutus, mis keelab motomeestel ühtse rivina linnast läbi sõita.

Pole võimalik

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete juhi Maria Murakas-Ollo selgitusel ei saa olukorras, kus paljud linnatänavad on üles kaevatud, lubada seda, et niigi ülekoormatud tänavatel pannakse liiklus kümneteks minutiteks kinni. Juba kevadel, hooaja avamisel olevat paraad omajagu segadust tekitanud. Näiteks bussiliikluse taastamine võttis Murakas-Ollo andmeil kaks tundi.

Sestap jagatakse sadadest mootorratturitest koosnev kolonn kolmeks osaks, kes stardivad kümneminutiste vahedega. “Ei ole parata, me ei saa rohkemat neile praegu pakkuda,” nentis Murakas-Ollo.

See pole paraad

EMCA president Aare Kõuts saab enda kinnitusel aru, et suletud tänavate ja ülekoormatud ristmikega linnas on paraadi korraldamine raskendatud. Teisalt tunneb ta survet mootorratturitelt. “See ei ole ju enam paraad,” on tal kolonni tükeldamisega raske leppida.

See annabki põhjuse vaadata uue, motosõbralikuma linna poole. “Ma kardan, et Pärnu linnas me rohkem selliseid paraade ei tee,” lausus Kõuts. Lisades, et Eestis on palju linnu, mis oleksid huvitatud sellest, kui motohooaega alustataks ja lõpetataks just nende pool. Eks näita ju Pärnu kogemuski, et sadadest linna tulnud motomeestest võidavad nii kohalikud lõbustusasutused kui hotellid ja muud ettevõtjad.

Kaabakad linnas

Pärnus aga valavad inimesed oma meelepaha välja, kui paraadi tõttu peab üle tee saamiseks kümme minutit ootama. Helistatakse nii politseisse kui kirutakse netikommentaariumides. “Nuriseti, et tsiklimeestest röövlid ja kaabakad on lubatud Rüütli tänavale,” on Kõuts haavunud.

Siiski on Kõuts veendunud, et leidub pärnakaid, kes oskavad nautida melu, mis kaks korda aastas korraldatava paraadiga kaasas käib. Just nendele mõeldes kogunevad sajad tsiklistid kõikjalt Eestist ja kaugemaltki homme kell 14 Rüütli tänavale.

Huvilistel on aega rattaid uudistada või mootorratturitega juttu teha kella 16ni, kui algab paraadsõit. See kestab umbes tund aega ja jõuab lõpuks kuursaali juurde. Seal toimub õhtul meeleolukas pidu, kuhu lahkelt on oodatud linnarahvaski.

Õhus on leppimist

Murakas-Ollo avaldas lootust, et Kõuts neelab oma pahameele alla ega vii motoüritust Pärnust mujale.

Tegelikult ei taha Kõuts Pärnu linnavalitsusega nugade peale minna. “Linnale ikka suur tänu selle eest, et meile võimaldati Rüütli tänavat kasutada!” ütles Kõuts, kes ei kahetse, et kevadel Pärnule mootorrattapealinna tiitel antud sai.

Pealegi võib Murakas-Ollo väitel pärast seda, kui kaevetööd linnas lõpevad, tulla kõne alla, et mootorratturitel lastakse taas ühtse kolonnina läbi linna sõita ja ennast näidata. “Igal juhul võiksid nad ikka kevadel tagasi tulla ja siin täie auruga sõita, me väga ootame neid,” kinnitas Murakas-Ollo, et nii temal kui ilmselt tuhandetel ülejäänud pärnakatel oleks kahju, kui linnale värvi andev ettevõtmine siit lahkuks.

Eesti tsiklihooaja lõpuparaadi korraldav EMCA loodab, et inimesed suudavad andestada sadadele mootorratturitele, kes homme Pärnusse kogunevad ja siinset sügisidülli rikkuda võivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles