Täna 70 aastat tagasi lasi Adolf Hitler end maha - viimased 24 tundi diktaatori elus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler ja Eva Braun
Adolf Hitler ja Eva Braun Foto: SCANPIX

Natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler lasi 30. aprillil 1945 end oma Berliini punkris kell 15.30 maha.

Nõukogude Liidu Punaarmee väeüksused saabusid Saksamaa pealinna Berliini 1945. aasta aprilli alguses ning natsi-Saksamaa kaotus Teises maailmasõjas sai aina selgemaks,  edastab iltalehti.fi.

Hoolimata nõunike soovitustest ei soostunud diktaator Adolf Hitler Berliinist lahkuma. Ta tahtis surra maa-aluses Führerbunkris, mis asus Berliini kesklinnas Riigipäevahoone juures.

Hitler abiellus oma viimastel elutundidel Eva Brauniga, kellega ta oli koos olnud 14 aastat.

Jonathan Mayo ja Emma Craigi uues raamatus «Hitler´s Last Day: Minute by Minute» on ära toodud Hitleri elu viimased 24 tundi.

Nende viimaste tundide sisse mahtus punkris nii seksi, joomapidusid, meeleheidet kui paanikat.

Raamatu kohaselt lasi Hitler end 30. aprillil 1945 kell 15. 30 maha, kuid mis toimus enne seda?

29. aprill 1945 kell 00.01 – Hitleri kallim Eva Braun valmistub Führerbunkeris abiellumiseks. Braun on alates jaanuarist elanud punkris toas, mis on tema jaoks luksuslikult sisustatud.

Eva ei kasuta eriti meiki, sest Hitlerile ei meeldi meigitud naised. Eva paneb oma blondeeritud juustesse juuksenõelu, et teha kena soeng. Ta paneb selga musta värvi pika siidkleidi ning jalga Ferragamo kingad. Pärast 14 aasta pikkust salasuhet saab temast lõpuks Hitleri ametlik abikaasa. Ettevalmistusi tehes kuulab ta kauguses raskerelvadega peetava lahingu helisid.

29. aprill 1945 kell 00.10 – Hitler laseb oma viimasel sekretäril Traudl Jungel kirja panna oma poliitilise testamendi. Junge on esmalt innukas, kuid siis saab aru, et Saksamaa on sõda kaotamas. Sekretär ei kuule diktaatori suust midagi uut, vaid ainult sama, et kõiges on süüdi juudid.

Hitler nimetab ametisse uusi sõjaväelasi, kuid selles olukorras on see mõttetu. Ta laseb sekretäril ära märkida ka selle, et Eva Braunist saab ta abikaasa. Junge on sellest üllatunud, kuna varem ei ole Hitler abiellumisest juttu teinud.

«Mina ja mu naine valime surma, et pääseda nii häbist kui alandusest. Soovime, et pärast surma meie surnukehad põletatakse kohe,» teatas Hitler.

29. aprill 1945 kell 01.00 – Hitler ja Braun pannakse tsiviiltseremoonial paari. Tunnistajateks on propagandaminister Joseph Goebbels ja natsipartei kantseleiülem Martin Bormann.

Eva Braun on end ehtinud, kuid Hitler kannab ikka tavapärast halli jakki ja musta värvi pükse. Paar vahetab kuldsõrmused ja Braunist saab frau Hitler.

Pärast tseremooniat juuakse punkris šampanjat ja teed ning süüakse võileibu. Hitler tavaliselt alkoholi ei joo, kuid sel puhul teeb erandi, juues Ungari veini.

29. aprill 1945 kell 5.00 – Adolf Hitler ja Eva Braun suunuvad oma tubadesse magama. Eva soovib oma mehega voodit jagada, kuid Hitler keeldub.

Hitler peseb end, paneb selga pidžaama ja paneb riided korralikult kappi.

Hommiku saabudes muutub Berliinis lahingutegevus ägedamaks ja Punaarmee on lõpuks punkrist vaid paarisaja meetri kaugusel.

29. aprill 1945 kell 11.00 – Hitleri adjutant äratab ta koputusega uksele. Viimased kuus aastat on ta aidanud Hitlerit hommikuti. Sel korral on Hitler juba üleval ja riides, puudub vaid lips.

Hitler palub adjutandil tuua talle ta koera Blondi üks kutsikatest, Wulf.

29. aprill 1945 kell 11.45 – Hitleri propagandaministri Joseph Goebbelsi ning tema naise Magda Goebbelsi kuus last mängivad punkri koridoris. Lastele meeldib maa-alune elu ning punkrit nimetavad nad koopaks.

Hitleri sekretär Traudl June on hiljem kirjeldanud, et Goebbelsite lapsed olid hästi kasvatatud. Sekretäri arvates tabas vanim laps Helga ära, et ta ei pruugi enam kaua elada, sest ta oli pidevalt kurb.

29. aprill 1945 kell 14.00 – Hitler ja Eva Braun söövad lõunat. Nad vestlevad teemal, kuidas oleks kõige sobilikum enesetappu teha.

«Parim viis on tulistada suhu, sest see tapab koheselt,» lausub Hitler.

Eva Brauni sõnul tahab ta olla «ilus surnu» ning selle tõttu eelistab mürki.

«Olen valmis kangelassurmaks, kuid see peab olema valutu,» teatab Hitleri abikaasa.

29. aprill 1945 kell 15.00 – Hitleri saksa lambakoer Blondi väriseb kui seersant Fritz Tornow surub ta koonu lahti ja Hitler annab koerale tsüaniidi. Blondi sureb ja Hitler uurib, kuidas tsüaniid toimis. Koera suus on tunda tugevat mõrumandli lõhna.

Tornow viib koera punkrist välja ning matab ta maha. Mees laseb maha ka neli kutsikat, kes ema juurde maetakse.

29. aprill 1945 kell 16.00 – Hitleri propagandaminister Joseph Goebbels osaleb koos perega Hitler-Jugendi hüvastijätupeol. Kohal on umbes 40 inimest ning Goebbelsi lapsed tõstetakse sülest sülle, et nendega hüvasti jätta.

Pärast söömingut paneb Goebbels punkris olnud saksa noored laulma natside sõjalaule, mida ta kuulab pisarsilmil.

29. aprill 1945 kell 22.00 – Hitler loeb dokumenti, milles kirjeldatakse Itaalia diktaatori Benito Mussolini julma surma. Hitleri juures on teda teenindav sõdur, kes tavaliselt ulatab talle kirjutusvahendit ja kirjapaberit.

Sel korral tahab Hitler vaid pliiatsit, millega alla joonida, et Mussolini lintšiti ära ja poodi jalgupidi.

Hitler ikka loodab, et Saksamaa ei anna alla. Ta saadab oma sõjaüksustele raadiosõnumi ning tahab teada, kuidas rünnakud kulgevad.

30. aprill 1945 kell 1.30 – Hitler kutsub 25 lähikonda kuuluvat isikut riigipäevahoonest punkrisse. Juht sõnab, et ta võtab endalt elu, et mitte venelaste kätte vangi langeda. Ta kätleb kohal olnuid ning tänab neid hea töö eest. Siis vabastab nad ametist.

30. aprill 1945 kell 2.00 – arst Ernst Schenk uurib Hitleri tervislikku seisundit ja märkab ta tumedaid silmaaluseid ning punaseid silmi.

Daschau koonduslaagris arstina tegutsenud Schenk koos veel mitme arstiga kutsuti ootamatult Hitleri juurde keset ööd. Arst paneb tähele, et riigijuht on väsinud ja nõrk ning suure tõenäosusega on tal Parkinsoni tõbi.

Hitler tänab meditsiinitöötajaid, kellest üks küsib, kas Saksamaa võidab sõja. Hitler ei vasta selle peale midagi.

30. aprill 1945 kell 3.00 – Hitler saab teada, et ta armeeüksused ei ole suutnud Berliinis Punaarmeed takistada. Hitler saadab oma laevastiku juhtidele sõnumi: kõik desertöörid tuleb maha lasta.

Hitler teatab oma arstile, et ta tahab surra koos abikaasa Evaga. Arsti arvates peaks Hitler valmis panema kaks püstolit ja kaks tsüaniidikapslit. Ka Eva Hitleri jaoks on kaks tsüaniidikapslit.

Arst annab Evale viimase hetke juhtnöörid, soovitades tal hammustad kapsel katki kohe kui ta kuuleb Hitleri lasku.

30. aprill 1945 kell 4.30 – Hitler läheb uinakut tegema, teised punkris olijad seksivad ja pidutsevad.

30. aprill 1945  kell 6.00 – Hitler istub voodil, seljas hommikumantel. Ta on kutsunud enda juurde kindralmajor Wilhelm Mohnke.

Hitler tahab teada kui kaua Saksa väed suudavad Punaarmeed tõrjuda. Mohnke vastab, et 20 – 24 tundi.

30. aprill 1945  kell 6.30 – Hitleri adjutant leiab füüreri voodist täiesti riides. Ta on sügavas mõttes.

30. aprill 1945 kell 7.00 – Eva Hitler ei ole suutnud magada. Ta läheb punkrist välja, sest tahab näha viimast korda päikest.

Punkri juures olev roheala on sõjategevuses kannatada saanud ning taevas on suitsust tume. Päikest nägemata läheb Eva punkrisse tagasi.

30. aprill 1945 kell 8.30 – Goebbelsite pere sööb hommikusööki ja lapsed saavad süüa kõik, mida soovivad. Pereema Magda Goebbels ei suuda süüa.

30. aprill 1945 kell 11.30 – Eva Hitler on lasknud teha endale kena meigi ja ta palub, et Hitleri sekretär tema juurde tuleks.

«Ma ei taha praegu üksinda olla,» lausub Eva.

30. aprill 1945 kell 12.30 – Hitler kutsub enda juurde sõjalised juhid, nende seas ka Berliini kaitsmist juhtiva kindrali Helmuth Weidlingi, kes on väga pessimistlik. Ta teatab, et laskemoon on otsas ja sõduritel ei ole võitlustahet. Lahingud Berliini kesklinnas kestavad.

«Võitlus Berliini eest lõppeb täna õhtul,» tõdeb Weidling.

30. aprill 1945 kell 12.45 – Hitler kutsub adjutandi enda juurde ja annab käsu tuua bensiini.

«Seda on nüüd vaja, sest ma ei taha, et minust saab Moskvas uurimisobjekt,» lausub Hitler.

Hitlerile valmistatakse ta viimane söök – spagetid.

30. aprill 1945 kell 13.00 – Hitler sööb lõunat, kuid ilma naiseta, sest Eval ei ole söögiisu. Naine on otsustanud, millises kleidis surra tahab, valides musta värvi kleidi, mille dekolteeosal on valged kunstroosid.

Hitleri juures on ta sekretär, kellele ta maalib pilte Saksamaa tulevikust. Hitler käsitleb ka punkris olles samu teemasid nagu kunst, filosoofia, rassiteadus ja sõjatehnoloogia.

Nüüd lisanduvad nendele veel koerte treenimine, toitumine ja maailma hulluks minemine.

30. aprill 1945 kell 14.45 – Hitler jätab oma lähikondlastega hüvasti. Joseph Goebbelsit tabab nukrus. Ta on andnud Hitlerile sõna, et tema ja ta pere sureb koos füüreriga. Goebbelsi naine ja kuus last on samuti Hitleriga hüvasti jätmas.

Goebbels teeb Hitlerile ettepaneku põgeneda, kuid Hitler vastab, et ta on oma otsuse langetanud.

30. aprill 1945 kell 15.15 – Hitler ja ta naine Eva sulguvad ühte ruumi. Magda Goebbels nutab, sest ta teab, et varsti kaotavad elu ka tema lapsed.

Magda pääseb siiski veel korraks Hitleri juurde, kuid see käik jääb lühikeseks. Magda Goebbels ei suuda Hitlerit ümber veenda, et põgeneda on veel võimalik.

30. aprill 1945 kell 15.30 – koridoris olevad kaaskondlased ootavad, millal Hitler end maha laseb. Punkri teises osas söövad Goebbelsi lapsed hilist lõunasööki. Väike Helmut on rõõmus, kuna talle meeldivad pommitamise helid.

«Need paugud ei tee meile midagi, kuna oleme punkris,» lausub laps.

Siis on kosta lasku ning kõik muutub vaikseks.

Helmut hüüab: «Kümnesse!».

Goebbelsid annavad hiljem oma lastele tsüaniidi ning tapavad ka ennast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles