Kanadas leiti «plahvatusohtlik» pistrik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pistrik
Pistrik Foto: SCANPIX

Kanadast Vancouverist leiti pistrik, kelle organismis oli kemikaale nii palju, et ta oli sõna otseses mõttes plahvatusohtlik.

Lindu uurinud keskkonnaspetsialistide sõnul oli tegemist maailma kõige saastunuma linnuga, edastab Helsingin Sanomat.

Kanada McGilli ülikooli teadlased uurisid polübroomitud difenüüleetrite (PBDE) koguseid surnuna leitud kiskjalindude maksas. PBDEd kuuluvad broomitud kemikaalide klassi.

Õnnetuses hukkunud pistrikul oli PBDE aineid 196 miljondik ehk märgatavalt rohkem kui kunagi varem on looduses elanud lindudel mõõdetud.

Kanada lindudest leitud kemikaalide näiteid võrreldi USAst Californiast ja Hiinast saadud samalaadsete näidetega, mis võeti saastunud alade lindudelt.

Teadlaste sõnul on irooniline, et maailma kõige saastunum pistrik leiti Vancouveri eeslinnast, mida reklaamitakse kui väga puhast roheala.

PBDE ühendeid kasutatakse laialdaselt arvutites, muusikakeskustes, televiisorites ja sõidukites.

Kanadas on osa PBDE aineid alates 2000. aastast keelatud, kuid varasemast ajast pärit aineid on sattunud koos olemelektroonikaga prügimägedele ning sealt on need koos vihmaga jõudnud keskkonda.

Kanada Briti Columbia Fraseri jõe kohta tehtud uuring näitas, et PBDE ühendite kogus on viimase 40 aasta jooksul iga nelja aastaga kahekordistunud.

BPDE ühendid jõuavad saastunud maapinnast ja veest lindude organismi. Uuringud on näidanud, et prügimägedel lähedal pesitsevatel kuldnokkadel on organismis tavaliselt 15 korda rohkem PBDE aineid kui näiteks Vancouveri eeslinnades elavatel kuldnokkadel. Pistrikud aga toituvad kuldnokkadest.

Uurijate sõnul on heaks uudiseks see, et PBDE ainete keelu tõttu ei kogune neid enam keskkonnas.

Samuti on teada, et mõnedel linnuliikidel nagu kurgedel ja kormoranidel on PBDE ainete hulk organismis hakanud kahanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles