Tanel Padar pööras mitu korda kooli ukselt tagasi: mulle tundus, et ma ei ole seda suuteline tegema

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar "Pealtnägijas"
Tanel Padar "Pealtnägijas" Foto: ERR

Esmaspäeval küpsuskirjandit kirjutanud muusik Tanel Padar rääkis ETV saates «Pealtnägija», mida tähendab kooli lõpetamine tema elus ja karjääris.

«Ma arvan, et emakeeles põrumine oli mul kõige suurem hirm,» kommenteeris Tanel esmaspäevast eksamit. «Ega tulemusi ju ei tea, aga ma kirjutasin kõvasti üle 400 sõna selle kirjandi ja tekstianalüüs, ma arvan, oli rahuldav küll, et eksamit läbida. Õnneks teemad olid sellised, kus elukogenud inimene ikkagi suudab midagi vajadusel ära hämada.»

Tanel kirjutas Eesti rahvastikuprobleemide teemal ja arutles, mida tema näeks lahendusena. «Lahendus on väga lihtne - talendid koju ja maale elama,» naeris ta.

Tanel ütles, et ta lõpetab keskkooli kõvasti paremate hinnetega kui siis, kui tal see kunagi pooleli jäi. Seda, kas tunnistusele ka mõni viis tuleb, ta öelda ei osanud. «Ma kardan, et ei tule. Neljasid on küll, näiteks vene keel ja eesti keel ja kirjandus. Muusika, ajalugu,» ütles ta. «Matemaatika oli kõige keerulisem ja koondhinde pärast oli mure küll, sest matemaatika pärast kool kunagi ka pooleli jäi.»

Täiskasvanuna koolis käies ei leidnud Tanel ühtegi ainet, millele hammas peale ei hakanud. «Mulle tunduvad kõik huvitavad ja ma leian sealt enda jaoks midagi, kust kinni haarata.»

Kooli naasmise otsus polnud Tanelile sugugi kerge.

«Kui siia tulin kolm või neli aastat tagasi, siis ma tulin siia koolimaja ette ja sõitsin kaks või kolm korda autoga minema ja ütlesin, et mina ei lähe. Õnneks oli Kristel kaasas. Kuna see kooliesine kubises ärevast esimesest septembrist ja palju noori ja... Just nimelt noori oli väga palju, omaealisi ma ei kohanud ja siis mulle tundus, et ma ei ole suuteline tegema seda,» tunnistas Tanel.

Taneli elukaaslane Kristel Mardisoo
Taneli elukaaslane Kristel Mardisoo Foto: ERR

Elukaaslane Kristel Mardisoo kinnitas, et see oli Tanelile väga raske. «Minule kohati naljakas, kuigi mina sain sõimata. Ma viisin ta kooli ette ja ta ütles, et ei, ma ei astu uksest välja. Ma ütlesin, et mis siis saab - ma ei saa ju sinuga kaasa tulla, see oleks naljakas,» meenutas Kristel. «See pinge, et kõik vaatavad sind, et issand, Tanel Padar tuleb.»

«Kolmandat korda, kui ma olin sunnitud tagasi sõitma siia kooli ette, siis ma nägin ühte turvamehena töötavat head sõpra Pašat, sellist kahemeetrist suurt mehejurakat, kes oli töölt tulnud, musta ülikonnaga, lips ees. Parkis auto täpselt minu ette ja hakkas kooli tulema ja siis ma hüppasin autost välja ja küsisin: «Paša, kuhu lähed?» Ta ütles: «Kooli!» ja ma: «Oh, ma lähen ka!» Ja siis läksime koos. Paša tegi mulle esimese päeva väga lihtsaks - lükkas ülejäänud lapsed eest ära ja ma oleks tulnud nagu turvamehega kooli. Pärast seda läks juba kõik iseenesest,» rääkis Tanel.

Tanel soovis keskkooli lõpetada juba pikemat aega. «See ei olnud üldse esimene kord, kui ma olen üritanud kooli minna. Olen teistes koolides käinud ja ka tasulistes, e-õppes. Kindel oli see, et e-õpe ei ole minu jaoks, sest ma ei ole võimeline kodus iseseisvalt matemaatikat endale selgeks tegema. Pikki aastaid mul kripeldas, et gümnaasiumi osa oli tegemata.»

Tanel usub, et kõigil, kellel koolitee on pooleli jäänud, tasub uuesti proovida. «Kui sa ei tule ja ei proovi, siis sa ei saagi teada, kas sul hakkab hammas peale või mitte. Ma näen ju enda klassivendade-õdede pealt, et see on võimalik. Paljud teevad seda ju oma perede ja töö kõrvalt.»

Kristel lisas: «Ma arvan, et tal on mingi siht silme ees, millest ta isegi mulle pole veel rääkinud, et ta kasvõi hambad ristis lõpetab selle kooli ära.»

Muusik rääkis ka, et ta on koolis kohanud paari endavanust või isegi vanemat, kes lugesid mõnest artiklist selle kohta, et Tanel Padar käib koolis ja saab hakkama: «Nad leidsid sealt jõudu, et tulla ka ise ja järgmine aasta peaks nad ka lõpetama. See on minu kõige suurem tänu, et ma olen kooliskäimisega juba midagi head ka teinud. Ma arvan, et see on asi, mille üle võib uhkust tunda küll.»

Tanel Padar ja «Pealtnägija» saatejuht Piret Järvis
Tanel Padar ja «Pealtnägija» saatejuht Piret Järvis Foto: ERR
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles