Saage tuttavaks! Erik Orgo - Eesti parim BMX-sõitja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simple Session 2015, BMX-ratturite autasustamine. Erik Orgo
Simple Session 2015, BMX-ratturite autasustamine. Erik Orgo Foto: Martin Ilustrumm

Erik Orgo e Eki on vaieldamatult Eesti BMX-i skeene eliidi eesotsa kuuluv sõitja, kes tänu oma puhtale stiilile ja tehniliselt keerulistele trikkidele, on leidnud fänne ja toetajaid nii Eestist kui ka välismaalt. Eki sponsoriteks on OnWheels, Vans, Volume bikes ja Demolition parts. Fännide ja sponsorite abiga pälvis Eki möödunud Simple Sessionil «BEST ESTONIAN RIDER» auhinna. Selle puhul tegi OnWheelsi ajakirjanik Henri Holland sõitjaga intervjuu.

Räägi natuke oma Simple Session 15 kogemusest. Kuidas selleaastane üritus meeldis? Mis oli selle tipphetk ja mis see Sulle tähendab - olla «Eesti parim trikirattur»?

Yo-Yo! Simple Session 15 oli minu jaoks isegi kuidagi rahulikum kui eelnevad, kuid siiski oli väga vinge. Korraldus oli super ja nagu Sessile ikka kohane, jooksis kõik väga sujuvalt. Park oli mega ja sõitjate line-up ikka maailmaklassist. Seda elamust on raske kirjeldada!

SS 15 tipphetkeks pean siiski kogu seda aega, mis veetsin Nate Wesseli kujundatud pargis. See aasta meeldis mulle park väga. Kujundus oli keerukam ja rohkem oli street «obstaakleid».

Seda auhinda «BEST ESTONIAN RIDER» ei saa ma kuidagi tõsiselt võtta, kuna arvan, et tegelikult oleks mu hea sõber Andres Lainevool seda tiitlit rohkem väärinud. Öö enne autasustamist mõtlesin isegi selle auhinna kuidagi talle susserdada, haaha.

Siiski on tegu ju päris märkimisväärse saavutusega.

Sessionil, koos mitmekümne pro-sõitjaga koos sõites, ei suuda tõsiselt pingutamisele keskenduda. Päeva lõpuks on ikkagi tähtis, et endal oleks lõbus. Tegelikult võtsin asja üsna lebolt.

Pean mõndasid videoid isegi suuremaks saavutuseks, kuna kogu see protsess võtab kauem aega ja rohkem energiat. Tulemus on sedavõrd väärtuslikum.

Foto: Rauno Pärnmäe

Kas planeerid oma võistluse runi ette ära või pigem sõidad spontaanselt?

Eelnevatel aastatel planeerisin trikid ette ära, aga run’i kindlasti mitte. Seekord aga istusin pargi kõrvale maha ja mõtlesin konkreetsemalt oma liini välja. Aga nagu ikka, lähevad plaanid ju tavaliselt nihu, haaha, ning kui üks või teine trikk run’is välja ei tule, läheb edasi juba improviseerides.

Millal Sa üldse BMX ratta avastasid ja mis Sind selleks inspireeris?

Lapsepõlves sai kõvasti seda va Dave Mirra BMX arvutimängu mängitud. Eks sealt see pisik tuli ja tahtsin ise neid trikke järgi teha. Kuna tol ajal elasin maal, siis muutusid metsaradadel kõiksugu mullahunnikud üsna kiirelt potentsiaalseteks hüpeteks, haaha. Hiljem, pealinna kolides, ei olnud BMX ratta soetamises küsimustki.

Millega tegeled veel peale BMX sõidu?

Kui rattast puhkust vaja ja niisama istumiseks aega leian, siis mängin kitarri. Enda arust veel eriti ei oska, aga suva kah! Loob hea meeleolu ja muu ei loegi.

Foto: Henri Holland

Mida arvavad asjast Su vanemad? Kas nad on pigem toetavad või sooviksid Sulle ohutumat hobi/karjääri?

Pigem ikka toetavad, mis neil muud üle jääb.

Anu Saagim küsis Eestimaa «esi-rulatajalt» Andres Lainevoolult: «Mitu korda oled Sa pea peale kukkunud?» Räägi palun pisut oma rängematest vigastustest. Kuidas need juhtusid ja kui raske oli taastumisprotsess?

Kõige rängem vigastus oli Viljandi Bash 2013 võistlusel, kus kukkusin käe kipsi. Taastumisel ei suutnud siiski rattast eemal olla ja käisin kipsiga sõitmas kuni kips oli ribadeks ja käsi sai korda.

Üldiselt kui mingisugune vigastus on, siis üritan positiivselt mõelda ja käituda nagu poleks midagi viga. Tunnen, et nii paraneb kiiremini.

Möödunud sügisel, kui ilmad Maarjamaal käest ära läksid, pakkisime kotid ja läksime kogu OnWheelsi pundiga kaheks nädalaks Barcelonase, et seal tuur-video filmida. Räägi pisut sellest reisist. Kas filmimine tundus pigem kui töö või fun? Milline oli kõige meeldejäävaim hetk ja kuidas erineb sealne skeene Eesti omast?

Siiani pole veel väga palju reisida jõudnud ja siis järsku koos ratta ning üsna suure crew’ga Hispaaniasse sattudes, tundus see pigem vast tööna. Võibolla järsk kliimamuutus ja teadmine, et meil on vaid 2 nädalat aega, olid suurteks mõjutajateks.

Kogu tripist on suht raske meeldejäävaimat hetke välja kookida, aga üks meeldejäävamaid oli kindlasti selline: 28-kraadise soojaga võõras linnas ja sihitult rattaga mäest alla kimada. Sellel hetkel nagu aega ei eksisteerinud ja tunne oli vägagi vabastav, haahaa.

Kuna veetsime seal vaid kaks nädalat, siis ei oska seda skeenet veel nii täpselt võrrelda. Sõitjad hoidsid rohkem kokku küll!

Foto: Henri Holland

Veel enne Barcelona reisi võtsite videograaf Rene Lutterusega asja ikka tõsiselt ette ning tulemus oli väga võimas video. Tänaseks on seda vaadatud pea 27 000 korda. Respekt Teile mõlemile! Kas järgmine suvi on midagi analoogset oodata või võtate vähe vabamalt?

Tänks! Eks meil mõlemal on tekkimas järjest rohkem elulisi kohustusi ja sõiduks jääb aina vähem aega. Siiski on plaanis suve jooksul kokku panna vähe lebomaid ja tsillimaid videoid.

Viimane küsimus: Kuna BMX on globaalselt järjest enam populaarsust võitev ala ning ülespoole pürgimine on üha keerulisem, siis mida soovitad alustavale sõitjale? Kuidas selles maailmas ellu jääda ja edukaks saada?

Alustavale sõitjale soovitan eelkõige, et hoolimata kõikidest trendidest, mida kuulsad pro-sõitjad loovad, sõitke siiski nii, nagu teile endile kõige rohkem meeldib. Viimasel ajal on järjest vähem näha originaalseid sõitjaid ja trikke.

Räägi veel midagi toredat!

Tänks kõikidele fännidele ja toetajatele!

Aitäh Sulle! Jätka samas vaimus ja ole sama tubli edasi! Tsau.

Haaha, will do! Ciao!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles