Meeste liiga kena välimus võib hävitada nende karjääriväljavaated

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võidakse arvata, et kena välimusega meestel on elus mitmeid eeliseid, kuid see ei pruugi nii olla.

USA Marylandi ülikooli uuring näitas, et kena välimus võib karjäärile vastu hakata töötama ja isegi karjääriväljavaateid hävitada, kirjutab Daily Mail.

Uurijate sõnul võidakse kenama välimusega mehi vähem edutada, kuna ülemused peavad neid alateadlikult endale ohuks.

«Mitte alati ei ole kena välimus kasuks. Ülemused ja konkurendid võivad ilus näha ohu märki,» selgitas sotsiaalteadlane Marko Pitesa.

Kui tööandja otsib isikut, kes sobiks hästi meeskonnatööd tegema, siis võib ta eelistada hea välimusega mehi.

Kui aga otsitakse oma ala spetsialisti, kes oleks ka mingi astme juht, siis võidakse kenas välimuses näha ohtu ja seega eelistatakse vähematraktiivseid mehi.

Teadlased tegid katse, milles lasid 241 inimesel anda oma hinnang väljamõeldud tööle kandideerijatele, kelle kvalifikatsiooni ja kogemuse kohta olid fiktiivsed andmed. Ilusmate näojoontega mehi peeti ohuks nende oletatatava kompetentsuse pärast.

Psühholoogide sõnul peetakse sümmeetrilist näokuju kenaks ning see viitab ka heale tervisele. Ka partneri otsingutel vaadatakse esmalt potentsiaalse kaaslase nägu.

Teises katses paluti 92 vabatahtlikul hinnata isikuid, kas need sobiks tööalaselt võistlejaks või partneriks. See näitas, et keskmisest ilusamaid peeti jällegi karjäärialaselt ohuks.

Järgmises katses olid ühe Euroopa majandusülikooli üliõpilaste fotod, milles järgi paluti katses osalenutel määrata fotodel olevate inimeste atraktiivsus ja kas nad võivad olla karjäärioht. Jällegi ilmnes sama tendents, et liiga ilusad mehed võivad olla karjäärialaselt võistlejateks ja neid diskrimineeriti.

Uurijate sõnul näitasid need katsed samas, et intervjueerijad ei lase end ilust pimestada ning uurivad, milline kandidaat võib olla karjäärialaselt ohuks ja milline mitte.

«Aastakümneid on sotsiaalteadustes arvatud, et diskrimineerimine ja eelarvamused on irratsionaalsed. Keskmisest kenamaid mehi peetakse rohkem kompetentsemateks ja võimekamateks, selle tõttu tekib diskrimineerimine,» selgitas Pitesa.

Tegelikkuses ei ole ilu ja tööalase kompetentsuse vahel seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles