Video: Jaapan sai üleöö 300 meetrit maad juurde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani Hokkaido saar suurenes
Jaapani Hokkaido saar suurenes Foto: Youtube

Jaapani Hokkaido saare elanike imestuseks oli nende saar üleöö muutunud, kuna saarele oli tänaseks merest kerkinud umbes 300 meetrit lisamaad.

Lisamaa asub Shiretoku poolsaarel Rausu linna lähedal ning selle kõrgus on osaliselt kuni 15 meetrit, edastab Daily Mail.

Jaapani geoloogide hinnangul tuli maalapp merest nähtavale maalihke ja merepõhja kerkimise tõttu.

«Aerouurimine näitas, et merest kerkis lisamaa, mille põhjustas maalihe ja merepõhja muutumine. Uue maa kõrgus on 9 – 15 meetrit, pikkus on 300 – 500 meetrit ning laius 30 meetrit,» teatas geoloog Yoshinori Yajima.

Uue maalapi ilmumine oli kohalikele üllatuseks, kuna nad ei tundnud, et maa oleks öösel liikunud või värisenud.

«Kohalike elanike sõnul ei kuulnud nad ööl vastu tänast mitte midagi erilist, samuti ei olnud tunda ka maa veest kerkimist,» lausus Rausu kalurite ühistu president Katsuhiro Tanaka.

Hokkaido saare võimude sõnul oli merest lisamaamaa teke ühekordne ning rohkem maad ei pruugi juurde tulla.

Seismoloogide arvates ei ole Jaapani saare lisamaa seotud Nepalis Katmandu orus aset leidnud maavärinaga, mille magnituud oli 7,8  ning mis nõudis üle 4000 ohvri.

Uut maad uurinud ametnike sõnul oli kerkinud maal veel küljes mereloomad nagu merisiilikud ja adru.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles