Kohus peab otsustama, kas šimpansid on isikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šimpans
Šimpans Foto: SCANPIX

USA New Yorgi osariigi kohus peab otsustama, kas šimpansid on isikud või mitte.

Loomade õiguste eest seisev Nonhuman Rights Project andis New Yorgi osariigi ülikooli kohtusse, kuna ülikooli  laboris on kaks uuringuteks kasutatavat šimpansi, edastab Reuters.

Loomakaitseorganisatsiooni sõnul on šimpanside Leo ja Herculese puhul tegemist iseseisvate ja intelligentsete loomadega, kellel on õigused.

Kohtunik Barbara Jaffe sõnul saaks inimahvide juhtumis põhimõtteliselt kasutada habeas corpus`t.

See on rahvusvaheline õigusalane termin, mille kohaselt ei või kedagi vangistada ilma süüdimõistva otsuseta.

«Laborišimpanside puhul on tegemist vangistatutega, kes on intelligentsed isiksused. Neil ahvidel on õigused, mida tuleb austada. Nende koht peaks olema Floridas šimpanside varjupaigas, mitte laboris,» selgitasid loomakaitsjad.

Kohtunik Jaffe peab langetama otsuse, kas kahte šimpansi saab pidada isikuks, kellel on õigused nagu inimestel.

New Yorgi osariigi ülikool ei soovinud seda kohtupretsedenti kommenteerida.

Kohuistung ahvide õiguste küsimuses toimub 6. mail.

Arvatakse, et see ahvide juhtum võib USAs kaasa tuua veel teisi kohtujuhtumeid, milles hakatakse inimõigus nõudma elevantidele, delfiinidele, vaaladele ja veel mitmetele loomadele.

Möödunud aastal langetas Argentina kohus otsuse, et loomaaias elav orangutan tuleb vangistusest vabastada ning loomade varjupaika viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles