Energia on meis alati olemas - see tuleb vaid õigesti suunata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aale-Triinu Sonn.
Aale-Triinu Sonn. Foto: SCANPIX

«Ka talvel pole tegelikult ühtegi päeva, kus päike ei paistaks. Isegi siis, kui ilm on pilves ja sajab lörtsi. Päike on lihtsalt pilvede taga ja me ei näe teda,» rääkis joogaõpetaja Aale-Triinu Sonn portaalile bioneer.ee.

Et pimedat ja külma aega paremini taluda, soovitab Aale-Triinu Sonn nii tänaval kõndides kui ka töölaua taga istudes teadvustada endale päevavalgust. «Tähtis on luua kontakt valgusega. Sellel on raviv ja tervendav toime ning see aitab mäletada läbi talve valguse tegelikku mõju ja tähendust meie elule. Valgusega kontakti loomisel on reaalne mõju,» kinnitas Sonn.

Üks kõige esimesi jooga harjutussüsteeme on päikesetervitus, mille algversioon on vähemalt 5000 aastat vana. Juba toona avastasid Sonni sõnul teadlikumad inimesed, et me saame päikeselt palju energiat.

Nii soovitabki ta alustada päeva päikesetervituse harjutustega, et aktiveerida oma keha. Õhtul võib harjutusi teha keha lõdvestamiseks. Päikesetervituse seeria ergutab ja soojendab, venitab ja masseerib keha, parandab vereringet ning on hea närvi- ja immuunsüsteemile.

Traditsiooniliselt tehti tervitust 12 korda järjest, ent selleks peab olema heas vormis. Tegelikult piisab ka ühest tervitusest. Sonni sõnul ei tee enda ülemäära sundimine head. Samuti pole tema sõnul tähtis, kui ei suuda joogaõpetajaga sama hästi painduda.

Soovides keha aktiveerida ja uimasuse korral sära enda sisse tuua, tuleks harjutused ära teha järjest, olles igas asendis vaid korraks ehk hingates sisse ja välja ning minnes kohe edasi. Õhtul aga tasub lõdvestumiseks teha päikesetervitust pigem aeglasemalt.

Suuna energia virisemise asemel mujale

Talvel kuuleb inimesi tihti kurtmas, et väsimus on nii suur, energiat üldse pole ja midagi teha ei jaksa. Sonni sõnul ei ole see aga võimalik, et inimesel pole energiat. «See inimene on surnud, kellel pole energiat. Energia on meis alati olemas. Küsimus on aga selles, mida me sellega teeme ja kuhu me selle rakendame,» selgitas joogaõpetaja.

Kui paigutada energia laiskusesse ja virisemisse, saavadki need toitu ja jõudu. Sestap tasub tähele panna, kuhu energia suunatakse.

Vastumeelsete tunnetega ei pea kaasa minema ja nendest võib lahti lasta, kasvõi näiteks hingata need endast välja ja anda vabanenud energiale teine suund, näiteks keskenduda valgusele.

Samas tuleb olla ettevaatlik enesepetmisega ehk vaevavaid tundeid ei tohi alla suruda ja neile lihtsalt uusi peale ehitada, sest siis jäävad allasurutud tunded alles ja õõnestavad ikkagi tervist. «Kõik see, mida sa ei taha, kehv tuju või viitsimatus, tuleks enne täiesti ära anda, kui uus peale valida,» ütles Sonn.

Külmal ajal võiks Sonni sõnul tarvitada mõningaid vürtse ja soojendavaid toiduaineid, näiteks ingverit. Ingverijuurt võib riivida hommikul värske mahla sisse. Värskelt pressitud mahl on samuti hea abiline pimedal ajal, tuues meelde päikese.

«Kui sellele veel veidi ingverit sisse riivida, annab see päris palju särtsu ja tuge talveks,» soovitas Sonn. Ka tasub tema sõnul pista paar ingveriviilu teetassi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles