Raamat tutvustab Viljandimaa mõisaid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Mõisauurija Valdo Praust on koostanud raamatu, millest lugeja leiab ligi 60 Viljandimaa mõisa kirjelduse koos põhjaliku ajalooülevaate ning vanade fotodega. Kirjastus Tänapäev on samas sarjas temalt välja andnud kuus mõisaraamatut.


Ühiste kaante vahele kogutu käsitleb Viljandimaad XVII—XIX sajandi piirides. Tollane Viljandimaa koosnes üheksast kihelkonnast: Põltsamaa, Pilistvere, Kolga-Jaani, Suure-Jaani, Viljandi, Kõpu, Paistu, Tarvastu ja Helme.

Autor märgib eessõnas, et Viljandimaal on mõisaid lihtsatest hoonetest kuni suursuguste lossideni ning kuigi esmapilgul ei üllata siinsed mõisad millegi erilisega, lisavad neile omapära arvukad XX sajandi alguse juugend- ja heimatstiilis hooned.

«Viljandimaal asuvad Eesti nende stiilide vaieldamatud tipud Taagepera, Väikemõisa ja Holdre,» on Praust veendunud. «Ka Eesti üks luksuslikumaid Inglise stiilis mõisahooneid, XX sajandi algul püstitatud Olustvere asub Viljandimaal.»

Viljandimaa mõisaid iseloomustab eraldi seisvate mõisakalmistute rohkus ja nii mõneltki mõisakalmistult leiab pilkupüüdvaid matusekabeleid. Tarvastu ja Jõgeveste klassitsistlik kabel kuuluvad Prausti arvates samuti oma stiili tippude hulka.

Ligi 15 aastat mõisateemat uurinud Praust on käinud kõigis Eesti kunagistes mõisasüdametes, mida on üle 1300. Praust on loonud ka mõisaportaali www.mois.ee ning teinud üle 15 000 pildi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles