Keskaegsel käsikirjal on «Tähesõja» filmidest tuntud Yoda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yoda
Yoda Foto: Wikipedia.org

Ühendkuningriigis Briti raamatukogus on keskaegne käsikiri, millel on kujutatud tegelast, kes oma välimuselt meenutab «Tähesõja» filmidest tuntud Jedi meistrit Yodat.

Ekspertide sõnul on see tindiga joonistus 14. sajandi loo juures, mis räägib piiblitegelasest Simsonist, edastab Daily Mail.

Sellele «Yodal» on lai mantel, pikad kõrvad ja sõrmed  just nagu filmitegelasel.

«Minu jaoks on see tegelane nagu Yoda. Ta joonistajal pidi olema väga hea fantaasia,» sõnas Briti raamatukogu kuraator Julian Harrison.

Piiblis seisab, et jumal andis Simsonile ebatavalise jõu, et ta saaks oma vaenlastega võidelda ja saata korda kangelastegusid.

Samas oli tal kaks nõrka kohta – talle meeldisid petlikud naised ning ta juuksed olid nõrkuse allikas.

«Simsoni ja Delila» loos osutuvad need kaks asja talle saatuslikuks.

Harrisoni sõnul ei ole selge, kes käsikirja «Yoda» on, kuid see käsikiri valmis Prantsusmaal ajalvahemikul 1300 – 1340.

Lisaks «Yodale» on selles ka joonistatud jänes, kes sihib vibu ja noolega koera.

Mitte keegi ei arva, et filmitegelane Yoda loodi selle käsikirja joonise alusel, kuid samas on teada, et «Tähesõja» folkloori kohaselt on Yoda 900-aastane neis filmides, mis valmisid 1970. – 1980. aastatel.

Käsikirja «Yoda» oleks seega umbes 260-aastane.

Selle aasta lõpuks jõuab vaatajateni uus film «Star wars Episode VII: The Force Awakens», milles näeb uuesti Harrison Fordi Han Solo rollis. Viimati mängis Ford Solot  rohkem kui 30 aastat tagasi linateoses «The Jedi Returns».

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles