MI6 kasutas spermat nähtamatu tindina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MI6 kasutas spermat nähtamatu tindina
MI6 kasutas spermat nähtamatu tindina Foto: SCANPIX

Briti professor Keith Jeffrey andis välja raamatu «MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949» (MI6: Briti luure ajalugu 1909 – 1949).

Selles seisab, et Briti välisluure MI6 eksperimenteeris spermaga, kasutades seda ülisalajaste kirjade kirjutamisel, kirjutab The Telegraph.

1915. aasta juunis kirjutas Prantsusmaal asunud Briti sõjaväeluure asejuht Walter Kirke oma päevikus, et luurejuht Mansfield Cummings lasi Londoni ülikoolis teha nähtamatu tindiga katseid.

Sama aasta oktoobris lisandus sissekanne «kuulsin C-lt, et parim nähtamatu tint on sperma, kuna seda ei ole tavaliste uurimismeetodite abil võimalik tuvastada. Selle eeliseks on lihtne kättesaadavus».

Luurejuhile lähedal seisnud Frank Staggi mälestustes seisab, et ta ei unusta iialgi kui rahul olid luurejuhid, kui nägid, et sperma ei reageeri iodiinile.

Kuid avastus viis uute probleemideni. Agent, kes sperma uuelaadse kasutusviisi avastas, sattus pilkavate märkuste märklauaks.

Ka tekkis probleem sellega, et salakirjade kirjutamiseks sai kasutada vaid värsket spermat ning kirjutajal tuli hakkama saada sellega, et kirjast levis ebatavalist lõhna.

MI6 ajaloo koostanud Belfasti ülikooli teadlasele Jeffreyle andis luure loa tutvuda 1909- 1949. aasta kohta käivate arhiivimaterjalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles