Teadlased lahendasid Maa ümina saladuse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljude jaoks on Maa niinimetatud ümin tekitanud põrgupiinu pannes pea valutama, takistades magamist ning toonud kaasa veel mitmeid tervisehädasid.

Aastaid arvati, et Maa ümina taga võivad olla allveelaevade ja teiste militaarmasinate helid, maagaas, mikrolained, kalade paaritumine ning viimasel ajal ka sageli nähtavad droonid, edastab news.com.au.

Teadlaste sõnul võisid nad leida, mis tekitab müstilist, maailma paljudes paikades kuuldava heli.

 «See ümin on osa Maa ostsillatsioonist,» selgitasid geofüüsikud Fabrice Ardhuin, Lucia Gualtieri ja Eleonore Stutzman.

Kolmik tegi ookeanist detailse arvutimudeli, milles võeti arvesse tuule suundi, lainetust ja tektoonikat. Uurijate sõnul tekitavad ookenailained mikromaavärinaid ning just need on kummaliste helide taga.

Ardhuin selgitas, et lainete tekitatud surve ookeanipõhjale paneb selle vibreerima, tuues kaasa ebatavalise heli.

 «Arvan, et see on samm edasi, sest müstilisest üminast on saamas arusaadav heli. Ümina tekkemehhanism aitab paremini mõista meie planeedil toimuvaid geofüüsilisi protsesse,» teatas uurija.

Ebatavalist üminat on kuuldud ja salvestatud alates 1960. aastatest ning siis arvati, et selle kuuljatel on tinnitus.

Ümina kuuljad kurtsid magamatust, stressi ning on teada juhtumeid, mil inimesed on selle pideva heli tõttu endalt elu võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles