Teksapüksid pärinevad 17. sajandi Itaaliast?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teksapüksid.
Teksapüksid. Foto: SCANPIX

Kunstiajaloolaste sõnul ei pärine teksariie ja teksapüksid  mitte USAst, vaid hoopis Itaaliast.

Teadlased avastasid teksarõivad ühe tundmatu 17. sajandi kunstniku maalidelt, kirjutab fashion.telegraph.co.uk.

Pikka aega pakuti, et teksad mõeldi välja Prantsusmaal, kuid nüüdne avastus paigutab need hoopis Itaaliasse.

Avastatud maalid pärinevad 1650. aastatest. Neil on näha stseene, kus lihtinimesed kannavad teksapükste sarnaseid pükse. See on märgatavalt varem kui need püksid said populaarseks USAs Metsikus Läänes või Hollywoodi staaride seas.

Ühel maalil on kujutatud talunaist, kellel seljas olev seelik tundub olevat teksamaterjalist.

Teisel on näha aga kerjavat teismelist tüdrukut, kellel on samalaadne seelik.

Veel on kujutatud noort poissi, kellel on tumesinisest puuvillasest materjalist jakk seljas. Maalidel olevate rõivaste uurimine näitas, et tegemist on indigo värvi rõivastega, mida on töödeldud – just nagu tänapäeva teksaseid.

Tundmatu kunstniku maale saab näha Pariisis asuvas Galerie Canessos, kus neid eksponeeritakse pealkirja all «Master of the Blue Jeans».

Moeajaloolaste arvates leiutati teksariie Prantsusmaal Nîmes`is. Sealt ka nimi «de Nîmes» ehk denim.  Või siis Itaalias Genovas. Prantsuse keeles on selle linna nimi Gênes, mis hääldub nagu «jeans».

Ajalooarhiivides on vaid fragmente, kuidas denimist sinist värvi odavad kangad ja rõivad Euroopa alamklassi seas levima hakkasid.

Kuid kunstiajaloolaste sõnul näitab nüüdne maalileid, et oletatavalt Veneetsias valminud maalid viitavad teksade Itaalia algupärale, mitte Prantsusmaa omale.

«Tänapäeva inimesed seostavad teksade võidukäiku staaridega nagu Marilyn Monroe ja James Dean ning USAga. Kuid tegelikult sai kõik alguse Euroopast. Kuid kas Genovas või Nîmes? Selle kohta täpsed andmed puuduvad. Samas on üllatav, et teksariidest rõivad olid olemas juba 1650. aastatel,» lausus kunstikuraator Francois Girbaud.

Kui aristokraatide tikitud ja pitsilised rõivad on säilinud ja jõudnud muuseumidesse, siis alamklass kandis oma rõivad tavaliselt nii ära, et neist ei pruukinud midagi eriti järele jääda.

Kunstiajaloolased avastasid Itaaliast ja USAst kokku kümme teksariietes alamklassi inimesi maalinud tundmatu kunstniku maali.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles