Marsi kulgur Curiosity avastas uusi tõendeid Marsi vee kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paik Marsil, kus arvatakse olevat voolanud vesi
Paik Marsil, kus arvatakse olevat voolanud vesi Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi uurimise kulgur Curiosity leidis jälgi, mis näitasid, et Punasel planeedil võib olla poolvedelas olekus soolvett.

Marsi pinnal on temperatuur liiga madal, et vesi saaks seal vedelas olekus olla, kuid pinnases olev sool võimaldab tekkida jääkristallidega veel, edastab BBC.

See avastus toetab varasemat sügavate pinnasevagude ja kivimiuuristuste leidu, mis viitavad, et seal võis kunagi vesi voolata.

Teadlaste sõnul tekib pooljäätunud vesi soolade perkloraatide ja atmosfääri veeauru segunemisel.

Soolase jäävee temperatuur on miinus 70 kraadi ning madala temperatuuri tõttu ei saa seal tekkida mikrobioloogilist elu.

Samuti on Marsil palju kosmilist radiatsiooni, mis takistab elu teket. Teadlased ei välista, et Marsi pinnases võib olla eluks sobivaid moodustisi.

Curiosity keskkonnajälgimise süsteem on mõõtunud Gale`i kraatris suhtelist õhuniiskust ning temperatuure. Samuti on uuritud veeauru atmosfääris ning kui palju leidub pinnases sooli.

Uuring näitas, et kui olud on sobivad, siis Marsi ekvaatori alal võib öisel ajal tekkida soolane vesi, mis küll päevase ajal kuumuses aurustub.

«Meie soolase vee leidmine on võrreldav eksoplaneetide leidmisega. Neid planeete ei ole näha, kuid näha on nende tekitatavad gravitatsiooniefektid,» selgitas Curiosity missiooni teadlane Javier Martin-Torres.

Ta lisas, et Marsi soolad imavad atmosfäärist veeauru  ja tekitavad soolvee.

«Marsil on ka oma veetsükkel, kuid mitte selline nagu Maal. Maal toimub see vihma abil, Marsil aga soola abil,» teatas uurija.

Uurijate arvates võib Marsi ekvaatori aladel olla soolase vee kohta palju tõendeid ning ei välistata, et soolvesi võib seal olla kogu aeg olemas, mitte ei aurustu kõrgemate temperatuuride juures.

Martin-Torresi sõnul nende teooria spekulatsiooni tasemel ning see vajab veel tõendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles