Naise «põleva suu» sündroomil oli kummaline põhjus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hea tervise juures olnud 65-aastasel ameeriklannal tekkis ootamatult «põleva suu» sündroom, mis hämmastas nii hambaarste kui teisi arste.

Ilming tekkis kui naine pesi hambaid ning kestis umbes kümme minutit ning siis kadus, edastab Live Science.

«Põleva suu» sündroom kestis esmalt ühe kuu, kuid ühe aasta pärast tuli see uuesti ja siis jäädavalt.

Ta otsis selle tõttu abi nii hambaarstilt, suukirurgilt kui ka perearstilt, kuid mitte keegi neist ei suutnud põhjust kindlaks teha.

Talle kirjutati ravimiks erinevat suuvett, depressiooniravimeid ja soovitati loobuda hambaid valgendavatest hambapastadest, kuid need ei aidanud suus tekkiva põletustunde vastu.

USA Colorado ülikooli neuroviroloogi Maria Nageli sõnul võib selline sündroom tekkida naistel, kellel on menopaus läbitud.

«Sellist sündroomi esineb kuni seitsmel protsendil inimestest. See «põletusvalu» on sarnane hambavalu ja juurekanali põletikust tingitud valuga,» selgitas ekspert.

Ta lisas, et «see põlemine» võib olla tingitud ravimite kõrvalmõjudest, mitte aga igeme- või hambahaigustest.

Pärast kuue kuu pikkust haigust uurisid arstid, kas naisel võib olla herpese viiruse esimene tüüp. See viirus tekitab tavaliselt suu juurde külmaville, kuid naisel neid näha ei olnud.

Test näitas siiski tal selle viiruse olemasolu.

«Kui külmavillid oleksid nähtavad, oleks haiguse põhjust olnud lihtne kindlaks teha.  Enamik inimesi ei tea, et herpes võib tekitada «põleva suu»sündroomi,» selgitasid eksperdid.

Naisele kirjutati viiruseravimit ning sündroom kadus viie päevaga.

Neli nädalat ja kuus kuud hiljem tehtud kontrolltestid näitasid, et viirus oli kadunud ja suu paranenud.

Poolteist aastat hiljem oli naine uuesti täiesti terve.

Nageli andmetel kannatab maailmas 70 protsenti inimestest ajutise herpeseviiruse käes. Seda võib saada suudeldes, seksides ning intiimseid asju nagu hambaharju ja käterätikuid jagades.

Enamik herpese viiruse saanud inimestest see viirus välja ei löö. Viirus aktiveerub stressi või nõrgenenud immuunsüsteemi tõttu.

Mõnikord aga nakatutakse herpesega ka nii, et väliseid sümptomeid ei ilmne. Just nii oli ka nimetatud naise puhul.

Nagel selgitas, et herpes mõjutab ka näo- ja suunärve.

Nagel ja ta kolleegid ei teadnud algul, miks sel naisel herpes suuprobleeme tekitas, kuid siis leiti, et ta on postmenopausis ning tal on hormonaalsed kõikumised.

Teada on juhtumeid, milles herpese viirus on tekitanud migreene ning haruldasel juhtumil ka entsefaliiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles