Vähese naiste arvukusega piirkondades abielluvad naised varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähese naiste arvukusega piirkondades abielluvad naised varem
Vähese naiste arvukusega piirkondades abielluvad naised varem Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et paikades, kus naisi vähem on, abielluvad naised keskmisest varem.

Siin mängivad oma osa mehed, kes valivad väheste vallaliste naiste seast kiiremini, kirjutab Live Science.

«Kui naistel on võimalus paljude meeste hulgast valida, siis sellistes paikades meestel see võimalus puudub. Just see paneb mehed varem ja kiiremini endale naist otsima ja valima,» selgitasid uuringu juht, Michigani ülikooli psühholoog Daniel Kruger.

Kruger lisas, et naised lausa haaratakse neis paigus, kuna mehed tahavad saada välja valitud naise enne kui  mõni teine mees neist ette jõuab.

Krugeril tekkis idee uurida abieluturu soolist ebavõrdsust kui märkas New Yorgi reisil ühe ajakirja esikaant.

«Seal seisis pealkiri «Vallaliste naiste rünnak» ning juures oli pilt, mis kujutas punases kleidis naist New Yorgis ringi tuuseldamas nagu Godzilla,» meenutas psühholoog.

Kruger analüüsis 50 USA suurimas linnastus abieluealiste osakaalu ja sugude vahelist tasakaalu. Teda huvitas meeste ja naiste vahelise arvukuse suhe ehk kui palju vallalisi mehi tuli 100 vallalise naise kohta. Kui see arv tuli statistika põhjalt tehtud arvutuste järgi 110, siis tähendas see seda, et iga kümne naise kohta tuli 11 meest. Kui aga arv oli 90, siis iga 10 naise kohta tuli üheksa vallalist meest. Number 100 näitas aga sugudevahelise arvukuse tasakaalu.

Uurija lisas arvudele ka sotsiaalmajandusliku ja rassilise staatuse. Krueger, leidis et piirkondades, kus naisi napib, abielluvad naised varem.

«Uuring näitas, et kuigi naiste vähesus sunnib mehi kiiremini tegutsema, et teised mehed neist ette ei jõuaks, on ka hiljem kaaslast otsivatel meestel võimalus. Seda selle tõttu, et osa naisi ei vali esimest ettejuhtuvat mees, vaid lükkab valiku edasi. Seda saab teha meeste  arvukuse tõttu,» selgitas teadlane.

Mis aga puutub meeste ja naiste abiellumise vanusesse, siis naised abielluvad  keskmiselt vanuses 23 - 25 eluaastat ja mehed 27 - 29 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles