VAT Teatri auhinnatud lavastused jõuavad Tartusse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VAT Teatri auhinnatud lavastused
VAT Teatri auhinnatud lavastused Foto: Siim Vahur

13.-16. aprillini  annab VAT Teater etendusi Tartu Uues Teatris.

13. ja 14. aprillil kell 19 etendub Henrik Ibseni meistriteos "Brand", lavastaja Ingo Normet, kunstnik Pille Jänes.  Mängivad Ivo Uukkivi (Eesti Draamateater), Katariina Unt, Tiia Kriisa, Liisa Pulk, Tanel Saar, Margo Teder, Ago Soots ja Meelis Põdersoo.

Ibseni värssdraama nimitegelane on hingekarjane Brand. Tragöödiakangelase mõõtu mees on raudse tahte, külma mõistuse ja jäise valjusega fanaatik, kelle elunõue kõlab: „Kõik või mitte midagi”. Ibsen paigutab Brandi kaaskondsete hulka, kellele on põhjust ette heita leigust, tuimust, poolikust, ükskõiksust ja materialismi. Mehe kaasmaalastel puuduvad tiivad, kõiki on vallutanud arglik egoism. Brand seevastu on valmis ohverdama oma ideaalile kõik, mis tal on, ka iseenda. Isegi abikaasa ja lapse surm ei suuda teda küüneväärtki kõrvale viia oma kohuste täitmisest koguduse vastu. Brand jääb enesele truuks ka laviini all hukkudes, küsides oma viimsel hetkel Jumalalt, kas on tahtest küllalt lunastuseks. Talle vastab kõue hääl: „Jumal on deus cari tatis” – armujumal. Nende sõnadega saab Brand ise hinnatud. Raudse tahte ja vääramatu usu kõrval puudub mehel omadus, mis neist ülem: tal puudub armastus.

Eesti Teatriliidu aastaauhinnad 2015: Katariina Unt pälvis Agnese rolli eest lavastuses "Brand" parima naiskõrvalosa auhinna, Sigrid Tooming ja Paul-Eerik Rummo Aleksander Kurtna nimelise auhinna pikaaegse näidendite tõlkimise eest ("Brand" nende hulgas), Pille Jänes pälvis parima  kunstniku auhinna (lavastused "Brand" (VAT Teater), "Surnud hinged" (Tallinna Linnateater) ja "Keskmängustrateegia" (Eesti Draamateater)).

15. ja 16. aprillil etendub kell 19 Tartu Uues Teatris "Faust", lavastaja Aare Toikka, kunstnik Kaspar Jancis. Mängivad Katariina Ratasepp, Margo Teder, Ago Soots, Tanel Saar, Meelis Põdersoo ja Madis Muul.

VAT Teatri "Faust" on ekspressionistlik rännak Murnau, Goethe ja Marlow ainetel.

Faust on rahutu teadlane, kes otsib meeleheitlikult kõiksuse sisimat olemust, kuid on masenduses oma mõistuse inimliku piiratuse tajumisest. Ta on õppinud mitmeid teadusi, kuid leiab, et ei tea endiselt midagi, mis suudaks näidata inimsoole teed parema suunas. Taevas sõlmivad Jumal ja Kurat Fausti hinge peale kihlveo. Mefistofeles pakub Faustile noorendavat võlujooki ning mahitab teda võrgutama ja petma süütut ning vaga Margaretat. Kas Margareta hukkub ning Faust ei suuda teda päästa? Või siiski...

Tunnustused: Eesti Teatriliidu aastaauhind 2012. aasta loomingu eest - sõnalavastuse muusikalise kujunduse või originaalmuusika auhind Kaspar Jancis - originaalmuusika VAT Teatri lavastusele "Faust". Parim lavastus eesti teatris hooajal 2012/2013. Kultuuriajakirja "Teater. Muusika. Kino" detsembrinumbris avaldatud teatrikriitikute ankeedi tulemus.

Piletid etendustele müügil Piletilevis ja Piletimaailmas.

www.vatteater.ee

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles