Metüüldihüdrojasmonaat paneb naised igatsema seksi järele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaa Ruhr-Universität Bochum teadlaste uuring näitas, et 1960. aastate Hollywoodi staar Steve McQueen tekitas naistes seksuaalse külgetõmbe kasutades kuulsat parfüümi Eau Sauvage, milles leidub ainet nimega metüüldihüdrojasmonaat.

Uuring paljastas, et see aine mõjutab aju hüpotalamust, mis vastutab seksihormoonide tekke ja seksuaalse erutuse eest, edastab Daily Mail.

Metüüldihüdrojasmonaat on jasmiini-magnoolia lõhnaline ning seda kasutatakse parfüümitööstuses laialdaselt.

Christian Diori parfüüm Eau Sauvage oli 1966. aastal esimene, kus nimetatud ainet kasutati, hiljem leidis see tee ka sellistesse kuulsatesse parfüümidesse nagu Guerlaini Chamad, Paco by Paco Rabane ja Chanel no. 19.

Metüüldihüdrojasmonaat mõjutab inimestel feromooniretseptorit VN1R.

Nina lõhnaretseptorite kaudu jõuab selle aine lõhn ajju ning ajuosa aktiveerumisel tekib organismis rohkem seksihormoone.

Teadlased aanalüüsisid metüüldihüdrojasmonaati sisse hinganud katsealuste ajutööd ning ilmnes, et isikute emotsionaalne ja kehaline seisund muutus.

Teises katses anti katsealustele nuusutada  lillelõhna meenutavat  fenetüülalkoholi, kuid see aine ei käivitanud kehas nii võimsalt seksihormoonide tootmist.

Sakslaste uuringu kohaselt mõjutab metüüldihüdrojasmonaat naisi rohkem kui mehi.

Teadlased ei ole siiski üksmeelel selle suhtes, kas inimesed edastavad oma keha seisundeid feromoonide abil sama edukalt nagu mitmete loomaliikide esindajad.

Teada on, et hiirtel on umbes 300 erinevat aktiivset feromooni retseptori geeni, samas kui inimestel on evolutsiooni käigus alles jäänud vaid viis sellist geeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles