Video: Venemaa esitleb 9. mai paraadil oma uut uhkust – T14 Armata tanki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T14 Armata tank
T14 Armata tank Foto: Youtube

Väljaande The Diplomat andmetel plaanib Venemaa esitleda 9. mail Moskvas toimuval paraadil oma viimase aja suurimat militaartehnoloogilist saavutust, uue põlvkonna T14 Armata tanki.

Tankitehases Uralvagonzavodis valminud T14 Armata on paigutatud mitmefunktsioonilisele Armata platvormile.

Militaarallikate andmetel on see Venemaa uus tank «maailma kõige tapvam sõjamasin», kuid samas oleks vaja seda tanki näha lahingus, et sellele väitele kinnitust saada.

Armata on uue põlvkonna tank, millel on olemas efektiivne enesekaitsesüsteem. See tank peaks vastu pidama nii tankitõrjerelvadele kui helikopterirünnakutele.

Venemaa uue tanki kohta on arvamust avaldanud mitmed välisriikide militaareksperdid. USA militaarasjatundjate sõnul on selle tanki põhirelv 123-millimeetrine kahur, mis on efektiivsem kui näiteks Saksamaa Leopard 2 tanki 120-millimeetrine kahur.

Venemaa uue tanki sihtimissüsteem ja laskemoona laadimine on täielikult automaatne.

Armata suudab kiiresti edasi liikuda ka väga künklikul ja raskel maastikul, mis teeb sellest sõjamasinast võrreldes varasemate Vene tankidega väga efektiivse lahingusõiduki.

Venemaa relvajõud saavad esmalt 32 T14 Armata tanki, kuid nende tankide masstootmine peaks algama 2017. aastal.

Lääneriikide arvates ei pruugi Venemaa siiski selle tanki suurtootmist käivitada, sest Venemaa on majanduslikult üsna plindris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles