Ammende villas etendub skandaalne „Gertrude Stein saatjaga“

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejad Anne Veesaar (vasakul) ja Kersti Kreismann lavastuse "Gertrude Stein saatjaga" proovis enne esietendust Palmse mõisas.
Näitlejad Anne Veesaar (vasakul) ja Kersti Kreismann lavastuse "Gertrude Stein saatjaga" proovis enne esietendust Palmse mõisas. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

23. oktoobril ja 20. novembril kell 19 etendub Pärnus Ammende villas Win Wellsi skandaalne etendus „Gertrude Stein saatjaga“.

Tüki lavastas Vilja Nyholm-Palm, kunstnik on Ann Lumiste. Lavastuses kehastab Gertrude Steini Kersti Kreismann, Alix B. Toklast mängib Anne Veesaar.

Win Wellsi „Gertrude Stein saatjaga“ räägib Gertrude'i ja Alice'i suhtest, nende kooselust, inimlikust lähedusest ja pühendumusest, nende elust Prantsusmaal sõdade ajal ja sõdadevahelisel ajajärgul ning Alice'i pingutustest Gertrude'i teoste avaldamisel pärast kirjaniku surma.

Ilmsiks tulevad põhjused, miks suhted Hemingwayga olid keerulised, aga Picassoga sidus mõlemat naist soe sõprus, mis sai Gertrude'i hiilgavast kunstikogust ja kuidas lõpetas oma elupäevad Steini suur armastus Alice B. Toklas.

Gertrude Stein (1874–1946) oli ekstsentriline, modernne ameerika kirjanik, kelle Pariisi salong oli kohtumispaigaks kubistidele ja teistele tolle aja eksperimentaatoritele nii kunsti kui kirjanduse valdkonnas. Oma kirjutistes püüdis Stein teha midagi kubismile ekvivalentset, keskendudes käesolevale momendile ja kasutades sõnade varieerivat kordamist, lihtsustamist ja fragmenteerimist.

Tema igapäevasteks külalisteks olid Pablo Picasso, Henri Matisse, Georges Braque, Juan Gris, F. Scott Fitzgerald, Sherwood Anderson, Ernest Hemingway, Thorton Wilder ja paljud teised. Gertrude Stein oli Pariisis kuulus nii oma salongi kui Rooma keisri soengu poolest. Ta oli huvitav vestluskaaslane, võluv ja elurõõmus ning pidas end geeniuseks.

Gertrude Stein sai oma eluaegse kaaslase Alice B. Toklasega tuttavaks 1907. aastal Pariisis ja nad elasid ning reisisid koos kuni Gertrude'i surmani. Alice oli talle nii muusa kui majapidaja, nii stenografist kui asjaajaja, nii armastaja kui esimene kriitik, kokk ja sekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles