Briti võimud kardavad, et koolitüdrukud põgenevad kevadvaheajal Islamiriigi võitlejate juurde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigist Islamiriigi võitlejate juurde põgenenud 15-aastane Amira Abase (vasakul), 16-aastane Kadiza Sultana ja 15-aastane Shamima Begum
Ühendkuningriigist Islamiriigi võitlejate juurde põgenenud 15-aastane Amira Abase (vasakul), 16-aastane Kadiza Sultana ja 15-aastane Shamima Begum Foto: SCANPIX

Briti võimud avaldasid kartust, et sealsed radikaliseerunud koolitüdrukud võivad kevadvaheajal salaja riigist lahkuda ning läbi mitme teise riigi äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate juurde minna.

Tüdrukute plaane ja lahkumist on raske kontrollida, kuna koolidel ei ole kohustust õpilaste radikaliseerumisest politseile teada anda, kirjutab The Guardian.

Briti õpetajate ametiühingu sõnul ei saa õpetajad enda õlule võtta veel ka politsei- ja julgeolekuteenistuse tööd.

Teada on, et kahe Londoni kooli õpilaste vanemad on kontakteerunud koolidega, kuna kahtlustavad, et nende lapsi huvitavad džihadistid.

Vanemad kardavad, et riik hakkab nende lapsi pidama terroristideks ja kurjategijateks. Koolid aga ei taha oma mainet rikkuda sellega, et nende õpilaste seas on potentsiaalseid tapjaid.

«Koolide juhid on sattunud raskesse olukorda, kuna peavad kaitsma oma mainet, kuid ei saa tegutseda nagu politsei,» teatas prokurör Nazir Afzal.

Briti luure andmetel on 2013. aastast kuni siiani läinud Süüriasse ja Iraaki umbes 500 Briti kodakondsusega isikut, kelles pooled on nüüdseks tagasi kodumaal.

Viimasel ajal palju kajastatud juhtum leidis aset selle aasta veebruaris, kui kolm Ida-Londoni koolitüdrukut, 15-aastane Shamima Begum, 15-aastane Amira Abase ja 16-aastane Kadiza Suktana kadusid ning Türki lendasid. Sealt aga liikusid edasi Süüriasse.

Afzal kohtus mitme koolijuhiga Londonis möödunud kuul ning nad olid mures lihavõttevaheaja tõttu, mis võimaldab õpilastel riigist lahkuda.

«Kui lapsed ei pea olema kella 9. 00 ja 15.30 vahelisel ajal kindlas kohas, siis on suurem võimalus kaduda. Lihavõttevaheaega võidakse ära kasutada ning salaja lahkuda,» teatasid koolijuhid.

Koolide juhid on palunud politsei ja sotsiaaltöötajate abi, kuidas peaks käituma islamiradikaalselt meelestatud õpilastega.

Lisaks Ühendkuningriigile on sama probleem veel mitmes riigis, kus koolitüdrukud on salaja kodumaalt lahkunud ning Süüriasse või Iraaki suundunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles