Käsitöö: meisterda koos lapsega suvelõpul putukas

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putuka meisterdamine.
Putuka meisterdamine. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Kes Maarja-Magdaleena gildi majas on juba jõudnud uudistamas käia, need kindlasti teavad, ja kõigile, kes alles hoogu võtavad, teadmiseks, et maja tagumine pool peidab endas värvipillerkaarelist tuba nimega Nukukoda. Seal esindab koos teistega nukumaailma Kristel Peeterson.

Kristelil on meisterdamisel uus, kiili- või liblikasarnane putukate klanni kuuluv isend, mis on järjeks veebruaris ilmunule. Tookord omandatud oskus võib seekordselgi meisterdamisel abiks olla.

Valmistamisõpetus

1. Pea meistedamiseks lõika kangast ümmargune riidetükk (suurus vali vastavalt sellele, kui suurt putukat meisterdada soovid) ja traagelda ringi äärt mööda umbes 5 mm kauguselt kogu äär. Tõmba traagelniiti koomale ja täida „pumps“ vatiga. Seejärel tõmba traagelniidist „pumps“ täiesti kokku ja tee sõlm peale.

2. Silmad on samal meetodil valmistatud kui pea – tuleb lihtsalt lõigata väiksema diameetriga riidetükid. Silmadele võib markeriga joonistada, nööbid õmmelda, litreid kleepida.

3. Keha – kokku õmmelda, ümber pöörata, vatiiniga täita ja lahtine ots kokku krookida. Kehale võib kaunistuseks ümber siduda värvilisi paelu või lõngu.

4. Tiivad lõika välja eri värvi tüllidest või mõnest muust sobivast kangast. Kroogi keskelt kokku, seo pikema paelaga kokku, et saaks hiljem putukat riputada.

5. Tundlad tee painduvast karvasest traadist ja kinnita pea külge kas liimides või õmmeldes.

6. Jalad tee jämedamast lõngast või karvasest traadist.

Lõpuks tuleb kõik osad omavahel ühendada – liimides või õmmeldes. Kõigepealt ühenda keha ja pea. Ühenduskohta kinnita tiivad ja jalad. Pea külge tundlad ja silmad. Viimaseks tööks võiks jääda silmade ja suu joonistamine ning kaunistuste lisamine. Ja valmis ta ongi oma esimeseks tiivasirutuseks!

Nukukoja töötubades saab osaleda igal laupäeval, kokkuleppel ka muul ajal. Õpetatakse valmistama nukke ja muid tegelasi. Kohapeal on suur kogus materjali. Iga omatehtud tegelane on kordumatu ja omanäoline. Ette teatades saab töötoas meisterdada klasside ja lasteaiarühmadega ning korraldada sünnipäevapidusid.

Võta veel viimast ilusatest sügisilmadest, meisterdades õues. Paras aeg on alustada käsitöömõtete kogumist tubasekski perioodiks.

Ilusat kullakarva sügist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles