Video: meedia uus staar on ohustatud liiki kuuluv «võlujänes»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ochotona iliensis
Ochotona iliensis Foto: Youtube

Meedias ja sotsiaalmeedias on viimasel ajal aina enam olnud juttu Hiina «võlujänesest», väikesest ja armsast ohustatud liiki kuuluvast loomast.

Hiina looduskaitsja Li Weidong on 30 aastat uurinud seda haruldast looma, kelle teaduslik nimetus on Ochotona iliensis, edastab BBC.

Tegemist on jänest meenutava loomaga, kes elab vaid Hiinas ning keda arvatakse alles olevat vaid 1000 isendit. Seega on see loom haruldasem kui hiidpanda.

Li nägi «võlujänest» esmakordselt 1983. aastal ning teda hakkasid selle liigi esindajad huvitama.

Ta meenutas kohtumist: «Olin olnud tunde mägedes ning kui olin hetkeks puhkamas, jooksis minu juurest läbi väike loomake. Istusin siis kivile ja märkasin ühest august paistmas kahte väikest, jänesekõrvu meenutavat kõrva. Siis ilmus väike loom, kes mind uudishimulikult vaatas. Minu silmis oli ta kõige kenam ja kummalisem loom, keda ma kunagi näinud olen».

Li tegeles siis loomade haiguste ennetamisega ning tema eesmärgiks ei olnud uute liikide avastamine.

Li on nüüdseks teinud kindlaks, et Ochotona iliensis´t on mitu liiki, keda saab eristada näiteks kõrvade pikkuse ka karvastiku värvi alusel.

Hiinlase esmakohtumine oli aga isendiga, kellel olid otsmikul ja kaelal kolm tugevat pruuni triipu.

Li ja ta kolleegid andsid loomale nimeks Ili Pika paiga järgi, kust ta avastati – Hiina Xinjiangi provintsi Ili prefektuurist.

Teadusliku nimetusega Ochotona iliensis elab Hiinas Tjan-Šani mäestikus 2800 – 4000 meetri kõrgusel urgudes ning toitub mägitaimestikust.  Tema looduslikeks vaenlasteks on eelkõige rebased ja nirgid, kuid ka suured linnud.

Li sõnul on viimase 30 aastaga selle looma eluala vähenenud 71 protsendi võrra. Selles mängib rolli nii kliimamuutus kui ka inimtegevus.

Hiina loodsukaitsja sõnul  võib «võlujänese» ootamatu kuulsus teda ohustada, sest paljud võivad tahta selle liigi esindajaid otsima ja püüdma minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles