Maailma vanim rinnavähijuhtum? 4200 aasta vanuselt Egiptuse muumialt leiti see haigus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Egiptuse muumia
Vana-Egiptuse muumia Foto: SCANPIX

Arheoloogide sõnul võisid nad avastada maailma vanima seni teada oleva rinnavähijuhtumi 4200 aastat tagasi surnud Vana-Egiptuse naiselt.

Seega ei ole rinnavähk vaid nüüdisühiskonna haigus, edastab Huffington Post.

Hispaania arheoloogid leidsid täiskasvanud naise muumia Aswanist läände jäävast Qubbet el-Hawa arheoloogiliste väljakaevamiste paigast.

Uurimine näitas, et muumia pärineb 4200 aasta tagusest ajast ning ta luudel oli kahjustusi, mis võisid tekkida vaid kaugele arenenud rinnavähist.

Teadlasi huvitas, kes oli see raske haiguse tagajärjel surnud naine. Matmispaigast leitud tõendid osundasid, et ta elas Vana-Egiptuse kuuenda dünastia ajal Niiluse jõesaarel ning kuulus tollase ühiskonna kõrgklassi.

Tegemist ei ole esimese juhtumiga, mil arheoloogid leiavad iidsel ajal elanud inimeselt vähihaiguse. Möödunud aasta märtsis leiti Sudaanist 3000 aastat tagasi surnud isiku jäänused, mille uurimine paljastas, et tal oli vähk.

2014. aasta oktoobris teatasid Venemaa teadlased, et Siberist leitud «jääprintsessil», kes suri 2500 aastat tagasi, oli rinnavähk. Ta kasutas kanepit, et haiguse ja valudega toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles