«Pealtnägija»: Marika Korolev sai kohtus lapse isa üle kaks võitu, kuid lahendust ei saabunud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Korolev
Marika Korolev Foto: Viktor Burkivski

Marika Korolev on kohtu kaudu talle mõistetud elatisrahast senini saanud kätte vaid väga väikese osa, sest raha maksma pidav mees on end vaeseks tõestanud ning resideerib koos diplomaadist abikaasaga Pariisis.

On justkui saatuse iroonia, aga mitmel moel on «Õnne 13» tegelase Evelini seriaali-elu justkui koopia osatäitja Marika Korolevi enda päriselust, vahendab ERR. Korolev tõdes «Pealtnägijas», et kui Evelin on intrigant, kes pidevat kohut käib, siis on ka Marikal tulnud juba viimased kaheksa aastat kohtutee jalge alla võtta.

Näitleja ei ole kunagi varem avalikult rääkinud, et ta on üks neist umbes 10 000 emast ja isast, kes on pidanud võitlust oma lapse elatisrahade kättesaamise nimel. Korolev on oma endise elukaaslase vastu võitnud kaks kohtulahingut ja mees on talle võlgu kokku vähemalt 130 000 eurot. Mees, kes on kaks korda vabatahtlikult kohtu vande all tõotanud oma poja eest hoolt kanda ja kõik võlad tasuda, elab täna aga Eesti riigi kulul Pariisis, naudib diplomaadist proua ametihüvesid ja samal ajal sisuliselt vilistab selle sama riigi kohtu otsustele.

Korolevi sõnul ei ole kohtuotsusega midagi peale hakata, kui vastaspool on piisavalt osav ning oskab oma tulusid varjata. Siiani on näitleja uskunud, et kohtu otsustel ja mehe sõnal on veel kaalu, kuid on otsustanud nüüd oma looga avalikkuse ette tulla, sest teda süüdistatakse laimu levitamises.

Elatise maksmisest kõrvale hoiduv mees on Raul Rannu, kes jõudis ajakirjanduse veergudele 2010. aastal, mil Äripäev avalikustas mitmete tuntud Eesti ettevõtjate osalt kriminaalsed seiklused Bulgaarias, kus eestlased lootsid kinnisvaraärist kiiret kasumit teenida. Rannuga seob täna Korolevi 10 aastane poeg, maksmata võlad ja kunagine armastus.

Juba 2008. aastal kirjutas Rannu kohtu ees vabatahtlikult alla kompromissile, et maksab iga kuu oma poja eest Marikale 7260 krooni ehk umbes 460 eurot toetust. Ärimees on oma lubadust kaootiliselt täitnud, mistõttu on ta täna elatisvõlgnike registris umbes 10 000-eurose nõudega. Täna saab Marika summast kätte vaid poole ja sedagi tänu täituritele.

Praeguseks on elatisraha saamine muutunud Korolevile tema sõnul juba põhimõtteliseks asjaks. «Siin on praegu pigem nagu põhimõttes, et kui inimesel on finantsilised kohustused ja ta võiks neid kohustusi täita, et tegemist on lihtsalt jonniga, see mind lihtsalt ärritab,» selgitas näitleja.

Pärast poja sündi ütles Rannu Korolevile, et sooviks luua lapsele firma, mida tema elu jooksul arendada ning mille poeg võiks täisealiseks saades üle võtta. Ettevõtte alustamiseks võeti laen Korolevi maja peale.

2008. aastal kui Korolev ja Rannu olid ammu lahku läinud ning naine mehe juba elatisvõlgade tõttu kohtusse kaevanud, saabus näitlejatarile pangast ootamatut teade - kuna Rannu pole juba pikka aega laenu maksnud, siis pannakse Korolevi kodu kohtutäituri kaudu müüki. Et majast mitte ilma jääda elas näitleja 3 kuud sisuliselt pangas, et ta jutule võetaks ning ärimehe maksmata laen tema nimele kirjutaks.

Lõpuks anti Korolevile pangast 250 000 eurot laenu ja ta maksis Rannu võla kinni. Nüüd on näitleja pidanud igal kuul maksma 1000 eurot teiste inimeste laene ning Rannu oma maksmist tuleb jätkata veel 14 aastat.

2011. aasta suvel tegi kohus otsuse, millega mõisteti ärimehelt näitlejatari kasuks välja 235 000 eurot. Mees kaebas otsuse edasi ja 2012. aastal sundis ringkonnakohus neid kompromissi sõlmima, mille kohaselt pidi ärimees maksma 140 000 eurot.

Täna on Rannu näitlejale võlgu kokku 130 000 eurot, viiviseid arvestamata. Rannuga tegelevad kaks kohtutäiturit, ent võtta ei ole mehelt midagi, sest justkui üleöö sai ärimehest varatu mees. Tema firmade omanikud on nüüd õde Raina, abikaasa Kersti ja sõber Andres. Mees ise istub mitme firma juhatuses, kus talle aga tasu ei maksta. Kuigi ettevõtetes on palju jagamata kasumit, ei saa kohtutäiturid nendele osutada, sest Rannu pole ametlikult enam firmade osanik. Korolevi kahtlusest, et tegelikult teeb Rannu äri välismaal, ei ole aga kasu, sest Eesti kohtutäiturite võim piiri taha ei ulatu.

Rannu on juba 2003. aastast abielus tuntud ja tunnustatud diplomaadi Kersti Eensaar Rannuga, kes on täna Eesti konsul Pariisis. Ta elab maailma ühes kallimas linnas ning saab selle eest Eesti riigilt palka ehk diplomaadi abikaasa tasu. See on umbes 600 eurot kätte, millest täiturid võtavad Korolevi lapse heaks iga kuu maha 200 eurot.

Vaatamata kirjalikele küsimustele ja ettepanekutele kohtuda kas või Pariisis, ei soovinud Rannu «Pealtnägijale» kogu loost oma versiooni rääkida. Ärimees teatas, et maksab oma poja eest elatist vastavalt võimalustele, aga muudest asjadest ei saa ta seoses pooleliolevate kohtuprotsessidega rääkida.

Rannu abikaasa, diplomaat Kersti Eensaar-Rannu, esitas Korolevi vastu hagi, kus nõuab tema ja ta mehe suhtes esitatud valeandmete ümberlükkamist ja sellega tekitatud moraalse kahju hüvitamist.

Põhjus, miks üks naine teise kohtusse kaebas, on selles, et aasta tagasi Korolevi kannatus katkes ja ta pöördus Rannu mõjutamiseks tema ainsa palgamaksja ehk välisministeeriumi ja toonase ministri Urmas Paeti poole. Ta rääkis ära kogu oma loo koos vähem ja rohkem pikantsemate detailidega.

«Kuna tegemist on ikkagi diplomaatilise perega, kes esindab Eesti vabariiki, siis ma oleksin tahtnud välisministeeriumilt seisukohavõttu antud küsimuses, et kas diplomaatiline perekond, kelle suhtes on algatatud täitemenetlust, kes ei täida kohtumäärusi, /.../ et kas need inimesed on väärikad esindajad esindama Eestit,» küsis Korolev.

Kersti Eensaar-Rannu ei soovinud seoses eeloleva kohtuprotsessiga «Pealtnägija» küsimustele vastata ning viitas saate toimetusele saadetud kirjas, et saade on sattunud valeliku manipulaatori ohvriks, kuid kirja keeldus ta avaldamast. Ka välisministeerium on Korolevile teatanud, et võtab diplomaadipere suhtes seisukoha pärast tsiviilprotsessi lõppu. Kohtus juba aastaid karastunud Korolev ütleb, et tal pole midagi karta.

«Aga ikkagi minu hinge kriibib see, et kuidas võib niimoodi kõrges kaares seadusele pissida ja ise olla sellises lähetuses nii tähtsal ametipositsioonil ja kuidas on võimalik, et seda ei saa keegi hukkagi mõista. Et vastupidi, mind kaevatakse veel kohtussegi, sest mina sisuliselt nõuan kohtuotsuse täitmist,» avaldas Korolev nördimust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles