Kolga: maniaki küüsist päästab kaitseingel ja ettevaatlikkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Kolga
Voldemar Kolga Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Mis võiks aidata vältida kurikamõrvari ohvriks sattunud naiste saatust? Psühholoog Voldemar Kolga leiab, et maniakkide käest pääsemiseks tuleb hoiduda ohtlikest olukordadest ning loota juhusele.

Kolga sõnul ei ole inimese käitumise või kehahituse järgi võimalik kindlaks teha, kas tegemist on kurjategijaga.«Naljaga pooleks öeldes võib igaühest kurjategija saada,» lisas psühholoog.

Näiteks arvatava kurikamõrvari puhul on tegemist tagasihoidliku mehega, keda töökaaslased ei osanud maniakaalsuses kahtlustada. Kolga leiab, et kuritegelikele mõtetele võib viidata liigne vaoshoitus ja sõnade kaalutlemine - taoline käitumine vihjab psühholoogi sõnul kontrolliprobleemidele.

Vaimse häirega inimene kontrollib ennast pidevalt: näiteks probleemne õppejõud ei pane kunagi jalga laua peale. Igal inimesel on Kolga sõnul oma iseärasused, mis maniakaalsusele võivad viidata - näiteks minaprobleem või enda näitamine tähtsamana.

Psühholoog leiab, et tänapäeval näeb inimese olemust pigem interneti kaudu. Virtuaalkeskkond tundub anonüümne ja seetõttu väheneb seal enesekontroll, mis võimaldas leida ka informatsiooni  kurikamõrvas kahtlustatava kohta. Seega võiksid naised maniakkidest hoidumiseks enda meessõprade tausta internetist uurida.

Samas rõhutas psühholoog, et leitud informatsiooni põhjal ei tasu inimesi klassidesse jagada. «Nagu ütles Trubetski, et ärge pange mulle vasakpoolsust suhu - tema on vaba inimene ja võib ka teisiti käituda,» lisas Kolga. Pigem näitab teiste klassidesse jagamine Kolga sõnul inimese enda primitiivsust. Keegi ei taha käituda pidevalt ühtepidi, vaid soovitakse mitmekülgsed olla.

Maniakaalselt käitumine on psühholoogi sõnul reaktsioon. Seetõttu tuleb enda käitumises leida õige vahekord, et mitte taolisi isikuid provotseerida. Kindlat retsepti pole võimalik anda, kuid kindlasti tuleks vältida olukordi, milles kuritegelike kalduvustega inimene võib olla erutatud.

Samas ei saa kunagi täiesti välistada võimalust, et õnnetus või rünnak toimub. Kolga sõnul tuleb ette mõelda ning kindlasti peab olema vedamist. Ta rõhutas, et hea, kui on kaitseingel, kuid ise ei tasu õnnega mängida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles