Kuuldemäng kõlab teatrisaalis

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioteatris mitu rolli teinud Indrek Sammul tõdeb, et kuuldemängus on tähtsad tonaalsus ja hääled. Et nautida kogu loo sügavust, on teatrisõpradel
edaspidi võimalik raadioteatri esietendusi kuulata Ugala saalis.
Raadioteatris mitu rolli teinud Indrek Sammul tõdeb, et kuuldemängus on tähtsad tonaalsus ja hääled. Et nautida kogu loo sügavust, on teatrisõpradel edaspidi võimalik raadioteatri esietendusi kuulata Ugala saalis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Algavaks hooajaks on Ugala löönud käed raadioteatriga ning edaspidi kõlavad kuuldemängude uuslavastused esmalt Ugalas ning alles seejärel raadioeetris.

Ugala loomingulise juhi Indrek Sammuli sõnul tekkis teatrirahval see idee eelmisel aastal, kui Andres Noormets pakkus «Silmaringi» loengu ajal kuulamiseks oma kuuldemänge. Leiti, et niisugust võimalust tasub pakkuda laiemale ringile.

Raadioteatri etenduste avalikke kuulamisi on aeg-ajalt tehtud raadiomajas, kuid teatrites ei ole seda Indrek Sammuli andmetel varem proovitud.
«Kui kuulata kuuldemängu kas kodus või näiteks autoroolis, läheb julgelt 30 protsenti kaduma, sest seda lihtsalt ei kuule,» nentis ta. «Teatriruumis on hea tehnikaga võimalik kuulda kõiki helinüansse.»

Lisaks esietenduste kuulamisele saab inimene kuuldemängu žanriga paremini tuttavaks. «Püüame luua sarja ning anda ülevaate raadioteatri uuemast varamust ja ajaloost ning tutvustada selle tehnilisi vahendeid,» loetles Indrek Sammul.

Esmaesitusele on kutsutud loo tegijad, kes räägivad teose sünnist.

Et tegemist on üsna tavatu etenduse vastuvõtmisega ehk näha pole ju midagi, püüab teatri meeskond luua niisuguse õhustiku, milles oleks hea kuulata: publik võib näiteks külitada matil või võtta istet diivanil.

Esmaspäeval ettekandele tulev kuuldemäng on põnev selles mõttes, et nii autor, lavastaja kui enamik osatäitjaid on otseselt või kaudselt Viljandiga seotud.

Lugu räägib koolipoiss Joonasest, kes asub oma elu tavatoiminguid, näiteks söömist salvestama ja kommenteerima. Esialgu tundub see vahva muretu mänguna, aga ühel hetkel on platsis rahutud siseküsimused. Joonas ei teagi enam, on ta ennast leidmas või kaotamas.

Raadioteater toob välja kolm-neli uut lugu aastas ning järgmine avalik ühine kuulamine leiab Ugalas aset oktoobri keskel.

ESIETENDUS
Ugalas esietendub raadioteatri lavastus „Minakassett“.
• Autor Jim Ashilevi.
• Režissöör Andres Noormets.
• Helirežissöör Külli Tüli.
• Osades Kristian Põldma, Marika Palm, Andres Lepik, Maaja Hallik, Tiina Sombri ja Artur Linnus.
• Episoodides Viljandi maagümnaasiumi X-b klassi õpilased ja kultuuriakadeemia ülipilased.
• Esietendus on esmaspäeval, 20. septembril Ugala väikses saalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles