Eesti Keeled üllatas hiinlasi

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Eesti Keeled
Ansambel Eesti Keeled Foto: Peeter Langovits/Postimees

Viljandi kultuuriakadeemia muusikaosakonna professor Ain Agan viibis eelmisel nädalal visiidil Hiinas Shanghais, kus kohtus Shanghai konservatooriumi esindajatega ning andis koos ansambliga Eesti Keeled neli kontserti.

Ansambel Eesti Keeled andis Shanghais oma viimase kontserdi 42-korruselise Hiltoni hotelli katusel helikopteri maandumisplatsil. Kontserdi korraldasid sponsorüritusena EXPO Eesti paviljoni ehitanud firma CCI ja selle peadirektor Michael Liu. Kontserdikülalisteks olid Shanghai äri- ja kultuurieliit ning eri riikide EXPO juhid.

Kõrghoone katus tekitas kammerlikku muusikat esitava ansambli kontserdi taustaks sobiva intiimse keskkonna: tänavamüra ja teised kõrghooned jäid kontserdipaigast piisavalt kaugele, suurlinna valgusmäng, vapustav vaade ja sume suveõhtu lisasid omalt poolt senikogematut vürtsi.
 
„Arvatavasti pole ükski Eesti ansambel varem nii kõrgel esinenud, ja usutavasti on tegemist ka ühe kõrgema vabaõhukontserdiga Shanghais,“ rääkis avakõnes EXPO Eesti peakomissar Toomas Tiivel, kontserdiidee põhiautor ja korraldaja.

„Hiltoni hotelli katusel pole varem kontserte peetud. Esialgu võttis hotelli juhtkond idee skeptiliselt vastu, kuid nüüd ollakse sellest vaimustuses ja võib-olla on tänane kontsert alguseks uuele traditsioonile meie hoones,“ rääkis Kristiina Maria Laur, Shanghais resideeruv Hiltoni Aasia regiooni klienditoekeskuse juht, tänu kellele idee teoks sai.

Ühe avalooga saatsid muusikud tervituse 75. sünnipäeva tähistavale Arvo Pärdile, esitades tema 1973. aastal komponeeritud „Ukuaru valsi“.

Muusikud ise pidasid kontserti ja selle toimumiskohta nende pika karjääri jooksul üheks omapärasemaks. „Kontserdikeskkond oli nii müstiline, et me ei usu seniajani, et see kõik ikka päriselt toimus,“ jagasid oma kontserdijärgseid muljeid kitarristid Riho Sibul ja Ain Agan.

Peamiselt hiinlastest koosnev publik võttis muusika väga soojalt vastu. Erilist huvi tekitasid kandled ja parmupill, mistõttu vaheajal koguneti Tuule Kannu, Pille Karrase ja Jaak Johansoni ning nende muusikariistade ümber ja esitati hulgaliselt küsimusi. Osa pealtvaatajaid avaldas arvamust, et Jaak Sooääre näol on tegemist Eesti Eric Claptoniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles