Eesti rahva muuseumis näeb matusekultuuri näitust

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahva muuseumis saab vaadata näitust matmiskombestiku kohta.
Eesti rahva muuseumis saab vaadata näitust matmiskombestiku kohta. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kolmapäeval, 15. septembril avatakse Tartus Eesti rahva muuseumi näitusemajas “Oma näituse” ideekonkursi võitja Maire Sala näitus “Eesti matus. Eesti kalmistu- ja matmistraditsioonid ning tänapäev”.

Näitus tutvustab Eesti varasemaid ja ka uuemaid matmistraditsioone ning esitus sellisel kujul aitab vähendada hirmu kõneleda surmast.

“Iseendalegi märkamatult, suheldes oma igapäevatöös lihtsate inimestega, kellegi lahkunu lähedaste ja omastega, hakkas kaante vahele tasapisi kogunema üht-teist kuuldut ja kirjapandut. Antikvariaatidest leidsin endisaegset dokumentatsiooni ja fotosid ning jäädvustasin praegusaja hetkeseisu Eestimaa kalmistute arhitektuuriväärtustest,” rääkis näituse kuraator Maire Sala oma näituse materjalide kogumisest.

Matmiskombestikku, surma- ja kalmistukultuuri on uuritud põhjalikumalt Eesti mitme paikkonnas. Eriti paelub oma arhailiste traditsioonidega Võrumaa. Kuidas on aga matmis- ja kalmistukultuur kajastatud meile kättesaadavas kultuuripärandis? Milline on see kultuuripärandi osa, mis vääriks ärakuulamist ja üleskirjutamist nendelt, kes mäletavad oma vanaemadelt kuuldud uskumusi, kombeid ja üldtunnustatud käitumisjuhiseid teatud eluhetkedel? Kas me ei jää ühel hetkel selle kultuuripärandi kogumisega liiga hiljaks, siis, kui kelleltki enam küsida pole?

Näitus jääb avatuks 3. novembrini.

“Oma näitus” oli näituseideede võistlus (www.erm.ee/naituseidee), mille raames oodati möödunud kevade jooksul kõigilt, kes igapäevaselt muuseumitööga ei tegele, ideid Eesti rahva muuseumis näituse korraldamiseks. Saadud 33 näituseideest valis veebi ja ankeetide kaudu oma lemmiku 569 inimest.

Teise konkursi võitja näitus “UKU ja Mulgi Ukuvakk” avatakse tuleva aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles