Vilja Savisaar-Toomasti elulooraamatu ilmumine lükkub Edgar Savisaare haigestumise tõttu edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar-Toomast ja Edgar Savisaar
Vilja Savisaar-Toomast ja Edgar Savisaar Foto: Mihkel Maripuu

Kalle Muuli teatas täna sotsiaalmeedia vahendusel, et tema ja Tiit Pruuli kirjutatud Vilja Savisaar-Toomasti elulooraamatu avaldamine lükkub teadmata ajaks edasi.

Kalle Muuli: Lubasime koos Tiit Pruuliga lugejatele, et meie raamat Vilja Savisaar-Toomasti elust ilmub õige pea pärast valimisi. Paraku ei osanud me siis ette näha Edgar Savisaare haigestumist. Seepärast otsustasime Tiiduga, et lükkame raamatu ilmumise määramatuks ajaks edasi. Käsikiri on peaaegu valmis, aga me ei saada seda trükikotta. Otsus on kooskõlastatud ka Vilja Savisaar-Toomastiga. Me kõik leiame, et nii on hea ja õige.

Tartu ülikooli kliinikumis intensiivravi osakonnas kriitilises seisundis oleva Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare seisundis ei toimunud nädalavahetuses olulisi muudatusi.

«Tema seisundi kohta võib öelda kriitiliselt stabiilne,» ütles Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk Postimehele.

Tema sõnul saab anda Savisaare seisundi kohta täpsemat infot ilmselt täna pärastlõunal, kui arstid on andnud lähedastele tema seisust ülevaate. «Siis saame ka meie tõenäoliselt anda infot tema seisundi kohta,» sõnas Pukk.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar viidi haiglasse eelmise nädala kolmapäeval. Praegu on ta raske infektsioonhaiguse tõttu Tartu ülikooli kliinikumis intensiivravi osakonnas kriitilises seisundis. Teda hoitakse kunstlikus koomas.

 

Täna, 23. märtsil kell 16:15 Keskerakonna initsiatiivil kokku kutsutud pressikonverentsil Tartu ülikooli kliinikumis anti ülevaade Edgar Savisaare tervislikust seisundist.

Anestesioloogia-intensiivravi kliiniku juhataja Professor Joel Starkopf, kes on Edgar savisaare ravijuht, kinnitas, et mehe seisund on jätkuvalt kriitiline. Savisaar saabus kolmapäeva pärastlõunal väsinuna ja nõrgana. Selgus, et tegu jalavigastusest tingitud streptokok nakkus. Tekkis toksilise shoki sündroom ja tekkis vajadus kiire operatsiooni järele.

Mikroobi päritolu pole teada, kuid kindel on, et ägeda haiguspuhangu põhjustas vähem kui sentimeetri pikkune kriimustus säärel.

Tõsine jalahaava infektsioon tekitab rasket tervislikku seisundit. Rahvasuus on sümptom tuntud ka kui lihasööja bakter. Neljapäeval tehti esimene operatsioon, mis oli edukas ja infektsiooni levik saadi pidama.

Infektsioon jätkuvalt kahjustas jala kudesid. Jõuti otsusele, et vajalik radikaalne kirurgiline ravi.

Kirurgiakliiniku professor Peep Talving ütles, et otsus oli ühine. Haige peab minema tagasi lõikustuppa. Alustati nakatunud kudede eemaldamisega. Ühine otsus oli, et jäset ei saa säilitada. Amputeeriti ülaltpoolt põlve. Savisaart võib oodata aga ka uus operatsioon, kui selgub, et kõik bakteriga nakatunud koed pole eemaldatud.

Starkopf täpsustas, et patsient ei ole mitte kunstlikus koomas, vaid narkoosis, mis aitab raviga seotud meditsiinitehnikat paremini taluda.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles