«Carolina timukas» oli karm kiskja enne hiidsisalikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carnufex carolensis
Carnufex carolensis Foto: SCANPIX

Paleontoloogid avastasid USAst Põhja-Carolinast seni tundmatu hiidsisaliku jäänused ning asjatundjate sõnul elas see kiskja enne hiidsisalike ajastut.

Rohkem kui 230 miljonit aastat elanud loom sai teadusliku nime Carnufex carolinensis ehk Carolina timukas, edastab Reuters.   

Tegemist oli tänapäeva krokodillide eelkäijaga, umbes 2,7 meetri pikkuse loomaga, kes liikus tagajalgadel, mitte aga neljal jalal nagu nüüdiskrokodillid.

Carnufex carolinensis´e koljuosad, lülisammas ja osa esijäsemete luudest leiti kümme aastat tagasi Põhja-Carolinast Chathami piirkonnast. Need viidi kohalikku loodusmuuseumisse, kuid neid ei uuritud kohe.

Tänapäeval on selle looma luude leiupaik kivimurd, kuid tema eluajal oli seal niiske ja vesine ala, mis asus just lagunema hakanud Pangea hiidmandril.

Krokodillid olid siis üsna väiksed ja toitumisahelas mitte just kõrgel kohal. «Carolina timukas» seevastu oli suur ja jõuline ning tollastes tingimustes «looduse kuningas».

Ta toitus väikeroomajatest ja imetajate eelkäijatest.

Kahejalgsed krokodillid pidid lõpuks neist suurematele hiidsisalikele alla vanduma ja «areenilt lahkuma».

Neljal jala liikunud, «Carolina timukast» väiksemad krokodillid jäid hiidsisalike ajastul ellu ning jätkasid evolutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles