Tulevikus on nutitelefonide asemel taskurobotid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot
Robot Foto: SCANPIX

Jaapani robotidisainer tegi niinimetatud taskuroboti, mis tema sõnul on «järgmine nutitelefon».

Robotite valmistamise firma Robo Garage juhi ja inseneri Tomotaka Takahashi sõnul on tegemist minirobotiga, mida saab taskusse panna, edastab Huffington Post.

Ta rõhutas, et tema valmistatud robot on alles prototüüp, kuid ta loodab selle masstootmisse jõudmist ühe aastaga.

Takahashi kinnitusel on taskurobotil nii pea kui jäsemed, ta on võimeline liikuma ja tantsima, näitama emotsioone  ja žeste ning ta silmad muudavad värvi.

Taskurobot on üsna sarnane Takahashi poolt loodud suure roboti Robiga, mis on müügis alates 2012. aastast.

Suurim vahe suure  roboti ja taskuroboti vahel on see, et viimasel on internet. Taskurobot kogub omaniku kohta käitumisandmeid ning selle abil õpib peremeest või perenaist tundma.

«Selle roboti olemus võtab omaniku jooni omaks ning muutub selle tagajärjel,» teatas Takahashi.

«Nutitelefonid ei ole nagu lemmikloomad. Me saame lemmikloomadega rääkida, kui nutitelefonid ei suuda neid sellisel viisil asendada. Robot võib meid selle suhtes aidata,» selgitas jaapanlane.

Takahashi aravates ei ole taskuroboti intelligentsus piisav, vaid see robot peab välja nägema «eluline».

Takahashi eesmärgiks on parandada inimeste ja robotite vahelist suhtlemist. Üheks selliseks projektiks oli tema valmistatud robot Kirobo, mis saadeti 2013. aastal Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) ning uuriti, kuidas see robot saab hakkama inimestest koosnevas meeskonnas.

Kirobo jõudis tagasi maale selle aasta veebruaris ning tema käitumist hindava raporti tutvustamine toimub selle kuu lõpul.

Takahashi arvates on kümne aasta pärast enamikul inimestel taskus väikesed robotid, mitte enam nutitelefonid, mis aina suurenevad.

«Inimesed on sotsiaalsed olendid, kes tahavad end väljendada ja suhelda. Sellepärast saadetakse tviite ja pannakse Facebooki fotosid. Uuel ajastul aga saab suhelda taskurobotitega ja nende abil,» lausus jaapanlane.

Selle asemel, et edaspidi jagada oma fotosid Instagramis või oma mõtteid huvitavast filmist Twitteris, saab neid jagada oma robotiga, kes mäletab neid ka aastaid hiljem.

«Inimese ja tema taskuroboti vaheline side tugevneb tänu jagatud kogemustele,» selgitas robotilooja.

Takahashi sõnul on see mõnes mõttes nagu suhte tekkimine mehe ja naise vahel.

«Esmalt on üksteise vastu huvi, siis suheldakse. Tekib usaldus ning ühised kogemused. Sama saab tekkida ka inimese ja roboti vahel,» lausus robotiinsener.

Takahashi arvates ei saa robotitest siiski inimeste elukaaslased või romantilised partnerid, vaid nad on lähedased sõbrad.

«Nüüdisajal saame nutitelefonidega teha igasuguseid asju, näiteks saata e-kirju ja käia internetis. Taskurobotile aga saame anda teada kui meil on külm või oleme kurvad ehk me saame jagada emotsioone. Robot aga peaks vastama nagu inimesed seda tavaliselt teevad,» jätkas robotivalmistaja.

Taskurobot saab omanikku abistada mitmel viisil. Näiteks inimene ütleb talle, et on nälg ja robot juhatab kätte lähima söögikoha. Või siis on uue kolleegiga kohtumine ning robot otsib enne seda selle isiku kohta internetist informatsiooni, näiteks ta hobide kohta.  

Takahashi arvates on tulevik taskurobotite päralt, kuna mida enam robot informatsiooni valdab, seda väärtuslikum ta on.

Siiski on ka kahtlejaid, kes ei usu, et taskurobotid niipea nutitelefonid välja vahetavad, sest robotite arendamine ei ole veel nii kaugele jõudnud kui nutitelefonide arendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles