Teadlased: röstsaia lõhn teeb õnnelikuks ja meenutab lapsepõlve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röstsai
Röstsai Foto: SCANPIX

Sellisele järeldusele jõudsid Cardiffi Ülikooli teadlased Inglismaal, kusjuures mõjuvat rõstsaia lõhn emotsioonidele rohkem kui teised toidulõhnad.

Röstsaia ja õnne seostasid 49 protsenti katseisikutest, vahendab newslite.tv. Täpsemalt meenutas röstsaia lõhn katseisikutele kodu, lapsepõlve ja õdusaid nädalalõppe pere seltsis. Teadlased seostasid oma uuringus lapsepõlve õnnega.

«Selge see, et röstsai meenutab meile perekonda,» pole teadlane Tim Jacob oma uuringu tulemusest üllatunud, «sest hommikusöök, kus rõstsaia peamiselt süüakse, on perekondlik söömaaeg. Röstsai on mõeldud meid rõõmustama ja nii seostub see suureks kasvades heaoluga.»

Uuringus selgus seegi, et maksa lõhn toob meelde kehvalt maitsnud toitudega söögikorrad, kus minevikus on tulnud osaleda. Nii-öelda «lõhnade lukustamist», kus kindla lõhnaga seoses salvestub mällu mingi kindel emotsioon või eluseik, nimetatatakse teaduslikult «Prousti efektiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles