Väikesed asjatundjad emakeelepäeval: kes viimasena naerab, on naerumees!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikesed asjatundjad
Väikesed asjatundjad Foto: TV3

Tänase emakeelepäeva auks räägivad «Seitsmeste uudiste» väikesed asjatundjad eesti keelest. Muuhulgas arutletakse, mida tähendavad mõned meie vanasõnad.

Peetri Lasteaed-Põhikooli esimese klassi asjatundjate sõnul on eesti keel tark keel. Kõige ilusam sõna on «kallis sõber» ja kõige koledamad on ropud sõnad. Lisaks eesti keelele soovivad lapsed õppida inglise keelt, sest inglaseid on kõige rohkem. Jaapani keelt pole vaja, sest Jaapan on kaugel; samas ka vene keel pole nii tähtis, sest venelasi eriti polegi.

Kui mõelda vanasõnadele, siis näiteks «Kus suitsu, seal tuld» viitab, et kuskil põleb maja. «Üheksa korda mõõda, üks kord lõika» selgitus on, et sa mõõdad üheksa korda ja siis otsustad ühe korra lõigata, et saaksid süüa. «Kes viimasena naerab, naerab paremini» mõte peitub selles, et kui keegi esimesena naerab, teed talle tagasi, siis ta naerab paremini sust. Ühtlasi tähendab see, et kes viimasena naerab, on kõige suurem naerumees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles