Buda mungad ründavad taas Nokia kontserdisaali

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera munk annab etendust.
Koera munk annab etendust. Foto: promo

5. novembril toimub esimest korda Eestis suurejooneline Korea budistlike munkade šamaaniriituste- ja tantsude etendus.


Vaatemänguline sulam iidsetest šamanismi ja budismi traditsioonidest kloostrimunkade esituses mängib müstika ja usu piiridega. Etenduse «Šamaani tants ümber Buddha» kannavad ette Lõuna-Korea iidse templi Ja In mungad. Tänapäevaks peaaegu unustatud traditsiooniline pŏmp’ae stiil seob budistlikud riitused, sakraalse laulmise ja tantsu elemendid, mida saadavad gongid, trummid ning teised löökpillid.

11-astmeline šamanistlik riitus teenib budismis kurjade vaimude ja haiguste eemalepeletamise funktsiooni. Rituaalne laul, mis omab budismis sarnast tähtsust nagu kristlikus kirikus gregooriuse laul, on munkade elus rahu ja vaimse täiuse poole püüdlemise vahend.

Esmakordselt Eestisse saabuvad Korea mungakloostri asukad viivad Nokia Kontserdimajas läbi siin seninägematu etenduse, mis aitab mõista müstika ja budismi seoseid vaatemängulisel moel.

Etenduse piletid on tänasest saadaval Piletilevis ja TicketPros hinnaga 200 krooni. Õpilastele ja pensionäridele kehtib soodushind 125 krooni.

«Šamaani tants ümber Buddha» etendusega on seotud ka avalik loend Korea šamanismist ja budismist, mis toimub 9. novembril kell 18 rahvusraamatukogus. Elli Feldbergi eestikeelne loeng on tasuta ning avatud kõigile huvilistele.

8. septembril oli Nokia kontserdisaalis ja järgnevatel päevadel Pärnus, Rakveres ning Narvas Tiibeti buda munkade kontsert-etendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles