Islamiriigi toetajad käivitasid oma «Facebooki», mis kannab nimetust CaliphateBook

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A member of militias known as Hashid Shaabi kneels as he celebrates victory next to a wall painted with the black flag commonly used by Islamic State militants, in the town of al-Alam March 10, 2015. Iraqi troops and militias drove Islamic State insurgents out of the town of al-Alam on Tuesday, clearing a final hurdle before a planned assault on Saddam Hussein's home city of Tikrit in their biggest offensive yet against the ultra-radical group. REUTERS/Thaier Al-Sudani (IRAQ - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
A member of militias known as Hashid Shaabi kneels as he celebrates victory next to a wall painted with the black flag commonly used by Islamic State militants, in the town of al-Alam March 10, 2015. Iraqi troops and militias drove Islamic State insurgents out of the town of al-Alam on Tuesday, clearing a final hurdle before a planned assault on Saddam Hussein's home city of Tikrit in their biggest offensive yet against the ultra-radical group. REUTERS/Thaier Al-Sudani (IRAQ - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik toetajad, keda Facebook regulaarselt blokeerib, käivitasid oma sotsiaalmeedia CaliphateBook nime all, et levitada internetis Islamiriigi arusaamu.

Lehekülg 5elafabook.com meenutab välimuselt Facebooki, kuid see on lõpetamata, edastab Huffington Post.

Lehekülg avati esmakordselt möödunud pühapäeval, kuid juba päev hiljem ei olnud see töökorras.

Leheküljele pandud ingliskeelses selgituses seisis, et see on ajutiselt suletud «kaitsmaks seal olevat informatsiooni».

Islamiriik on allutanud endale suuri alasid Iraagis ja Süürias ning kasutab aktiivselt sotsiaalmeediat, andmaks teada oma uutest sõjalistest võitudest ja vangide julmadest hukkamistest.

Põhivoolu sotsiaalmeedia eemaldab üsna kiiresti Islamiriigi julmad hukkamisvideod ning mitme riigi valitsused nõuavad, et militaarvideotele kehtestataks internetis karmid piirangud.

Ei ole täpselt teada, kes lõid lehekülje 5elafabook.com ning kui paljud seda juba kasutavad.

Leheküljel on rõhutataud, et see sotsiaalmeedia on sõltumatu ning seda ei spondeeri Islamiriik.

Selle loojate arvates on Islamiriigil Allahi luba vallutada kogu maailm. Seal on ka kaart, millel on ära märgitud Islamiriigi lipuga selle äärmusrühmituse võimu all olevad paigad.

Lehekülg on registreeritud 3. märtsil veebiteenuseid pakkuvas firmas GoDaddy.com ning selle aadress viitab Islamiriigi valduses olevale Iraagi linnale Mosulile. Kahtlustatakse, et selle sotsiaalmeedia loojad on tegelikult Egiptusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles