Vabajalg ootab uusi tantsijaid

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabajalg järjekordsel meeleolukal esinemisel.
Vabajalg järjekordsel meeleolukal esinemisel. Foto: Heiki Järveveer

Alanud hooajal viiendat tegutsemisaastat tähistav rahvatantsurühm Vabajalg ootab endaga liituma uusi tantsijaid, eeskätt varasema tantsukogemusega paare.

Rühma juhendaja Vaike Rajaste rääkis, et pikka puhkust pole Vabajala tantsijad sel aastal endale lubada saanud, sest esinemiskutseid jagus kõigisse suvekuudesse.
«Vaevalt saime maakonna tantsupeoga ühele poole, kui mehed sõitsid Rakverre teisele üle-eestilisele meeste tantsupeole. Astusime publiku ette Pärnus rahvusvahelistel hansapäevadel, aga ka mitmes pulmas ja pärimusmuusika festivali korraldajate kogunemisel Männiku metsatalus,» loetles ta.

Viimase suurema ettevõtmisena tõi Vaike Rajaste esile Soome Pori folgifestivali, kus antud kolm kontserti osutusid ülimenukaks.

Ka eelseisvad kümme kuud tõotavad Vabajalale kujuneda tegusaks. 25. septembril annab rühm paar kontserti Palamuse laadal ning kalendris on juba ka mitu väiksemat esinemist oma maakonnas. Enne talve on plaanis pidada rühma viienda aastapäeva pidu, millega tahetakse tänada kollektiivi sõpru ja toetajaid ning tantsijate lähedasi.

«Et suur osa meie liikmetest töötab õpetajana või peab igapäevase töö kõrvalt veel tudengipõlve, ei saa me kuidagi mööda järgmisel suvel Tallinnas peetavast suurest koolinoorte laulu- ja tantsupeost,» lausus Rajaste. «Nii nagu kõigis vanuserühmades, tuleb ka õpetajate rühmadel sinna pääsemiseks üksteisega konkureerida. Vaatame, kas õnnestub — varasematel kordadel on õnnestunud.»




2005. aasta sügisel tantsijate endi initsiatiivil asutatud Vabajalas on kokku saanud tegusad 20—35-aastased viljandlased. Kodulehel seisva tutvustuse kohaselt on nad algusest peale püüdnud anda endast parima, kinnitamaks, et lavaline rahvatants võib olla nauditav ja haarav ühtaegu nii tantsijatele kui pealtvaatajatele.
«Oleme võtnud sihiks murda eksliku eelarvamuse, mille järgi on kõik eestlaste tantsud tuimad ja igavad,» rõhutavad nad.

Käesoleva aasta algul pälvis rühm kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupi aastapreemia ning juhendaja Vaike Rajaste sai maakonna Kultuuripärli tiitli. Vabajala eestvedamisel on aset leidnud viimased neli Viljandi talvist tantsupidu.

Vabajalg harjutab tantse Ramsi vabaajakeskuses igal pühapäeval ja neljapäeval kell 19. Kel on soov rühmaga ühineda, peaks endast märku andma, kirjutades aadressil vabajalg@vabajalg.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles