Sadamateatris kohtuvad Üllar Saaremäe, Hannes Kaljujärv ja Liina Olmaru

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Kaljujärv ja Liina Olmaru "Quevedo" proovis.
Hannes Kaljujärv ja Liina Olmaru "Quevedo" proovis. Foto: LAURI KULPSOO/PM/SCANPIX BALTICS

Vanemuise teater toob teatrifestivali “Draama” raames 11. septembril Sadamateatris välja esietenduse, Jaan Unduski “Quevedo”.

Vanemuise teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei teatel jagas Unduski ainus seni lavastamata näidend 2003. aasta näidendivõistlusel esimest kohta.

Suurvaimudest rikka Hispaania kuldsel ajastul (XVI-XVII saj) seisab Cervantese, Lope de Vega, Tirso de Molina, Góngora, Graciáni ja Calderóni kõrval esindusliku ja võrdsena Francisco Gómez de Quevedo y Villegas, ajastu mitmekülgsemaid geeniusi, satiirik, esseist, luuletaja ja romaanikirjanik, riigitegelane ja poliitik, humanist ja erudiit.

Vaheldumisi õukonnas ja pagenduses viibides kirjutas Quevedo väsimatult Hispaania allakäigu põhjustele osutavaid satiirilisi luuletusi, millest suur osa ei saanud ilmumisluba ja ringles käsikirjas. 1639. aastal vangistatakse Quevedo Hispaania kuningriigi peaministri krahvhertsog Olivarese salakorraldusega kui “valitsuse vaenlane”. Neli aastat hiljem tagandatakse Olivares peaministri ametist ja Quevedo vabastatakse, kuid rõske vanglakelder on laastanud luuletaja tervise. Kui kahe targa ja võimsa mehe vahel on lahendamata vastasseis, seisab seal kuskil - liiga lähedal - üks naine.

“Undusk oskab suurepäraselt kasvatada ajaloolistele isikutele “liha luude peale” ja vormida neist sügava siseilma ja keerulise psühholoogiaga tegelaskujud,” tõdes etenduse lavastaja Margus Kasterpalu. “See, et Jaan on kirjandusloolane ja teadlane, paistab tema tekstidest välja. Tema näidend pole mitte ainult psühholoogiliselt huvitav, vaid tihe ja ajaloolistest taustadest teadev.”

Kuigi näidend kõneleb poeedist, laval palju luulet ei loeta.

“Quevedo viljeles poliitilist satiiri, mis pärineb konkreetsest ajaloolisest kontekstist ja seda oleks praegu taustateadmiseta raske mõista. Muidugi on näidendis vihjeid luuletustele, aga kindlasti pole tegemist luulekavaga,” lisas lavastaja.

Näidendi nimiosas näeb Hannes Kaljujärve, tema vastast Olivarest kehastab Üllar Saaremäe (Rakvere teater), Olivarese abikaasana astub lavale Liina Olmaru.

Viimati mängisid Hannes Kaljujärv ja Liina Olmaru koos Vanemuise laval 1998. aastal. Teistes osades mängivad Aivar Tommingas, Marika Barabanštšikova, Jüri Lumiste, Martin Kõiv, Markus Luik, Kristo Toots ja Jaan Sööt.

Kunstnikutöö tegi Kristiina Põllu, muusikaline kujundus Jaan Söödilt, videokunstnik on Taavi Varm, valguskunstnik Priidu Adlas (Tallinna Linnateater).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles