Sloveeniast leiti 700 inimese jäänusega massihaud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveeniast Prevaljest leiti 700 inimese jäänuseid sisaldav massihaud
Sloveeniast Prevaljest leiti 700 inimese jäänuseid sisaldav massihaud Foto: SCANPIX

Sloveeniast Prevaljest avastati massihaud, mis sisaldab 700 inimese jäänuseid.

Arvatakse, et need inimesed tapeti Teise maailmasõja lõpupäevil, kirjutab The Telegraph.

Massihaud leiti Sloveenia ja Austria piiri ääres asuvast metsast. Uurijate arvates võivad sealt leitud skeletid kuuluda natsidega koostööd teinutele, umbes 100 austerlasele ja sloveenialastest tsiviilisikutele, keda Jugoslaavia kommunistlik režiim pidas klassivaenlasteks.

Prevaljest leitud haud on 21 meetrit pikk ja kolm meetrit lai.

«Mõned ohvrid olid enne mahalaskmist põlvitavas asendis, osadel olid käed seljataha seotud ning kõigil luudel on näha jälgi tulistamisest. Üks isik võidi tappa kirvega,» sõnas Sloveenia valitsuse massihaudade uurimise komisjoni juht Marko Strovs.

Sellised suured tapatalgud üllatasid uurijaid, kuna arvati, et ohvreid on kuskil 100 ringis. Uurijate sõnul näitasid hukatute jalatsid, et vähemalt osa neist olid tsiviilisikud.

Juhtumi tunnistajaks olnute kinnitusel sõitis 19. mail 1945. aastal Prevalje metsa 19 veoautot, milles oli palju inimesi.

Nüüdne leid paljastas uusi fakte, mis toimus Jugoslaavia aladel pärast natsi-Saksamaa kapituleerumist.

Josip Broz Tito kommunistlik valitsus käskis elimineerida kõik, keda kahtlustati natsidega koostöös või keda peeti uue režiimi vastaseks.

Arvatakse, et Sloveenias on umbes 600 massihauda, milles on vähemalt 100 000 inimese jäänused.

Kriitikute sõnul ei ole sotsiaaldemokraadid, kelle juured on kommunistlikus minevikus ning kelle partei Sloveenias praegu võimul on, huvitatud Tito ajastu kuritegude uurimisest, kuna see võib neile halba valgust heita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles