Teadlased: roomlased tõid vallutatud aladele HI-viiruse kaasa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: roomlased tõid vallutatud aladele HI-viiruse kaasa. Fotol tänapäeva inimesed roomlaste elu matkimas
Uuring: roomlased tõid vallutatud aladele HI-viiruse kaasa. Fotol tänapäeva inimesed roomlaste elu matkimas Foto: Wikipedia.org

Prantsusmaa Provence`i  ülikooli teadlased avastasid, et roomlased võisid oma vallutatud aladel HI-viiruse kaasa tuua.

Roomlaste poolt vallutatud aladel praegu elavad inimesed on oma geneetika tõttu HI-viirusesse haigestumise altimad, kirjutab New Scientist.

Uuringu juht Eric Faure sõnas, et tema arvates ei levitanud roomlased nende vallutatud aladel HI-viiruse suhtes organismi nõrgendavat geenivarianti.

«Roomlased ei levitanud oma kolooniates seda geenivarianti, sest nad eriti ei saanud kohalikega järglasi. Geenide vahetus vallutajate ja vallutatute vahel oli minimaalne,» sõnas Faure.

Selle asemel tõid roomlased HI-viiruse vallutatud aladele kaasa ning sealsel elanikkonnal oli geneetika tõttu  sellesse viirusesse haigestumise soodumus.

«Geeni CCR-Delta 32 kandnud inimesed surid roomlaste poolt kaasa toodud viiruse tõttu. HI-viirus nõrgendas kohalikku geneetikabaasi  ning see kestab tänaseni, muutes roomlaste vallutatud alade tänapäevased elanikud vastuvõtlikumaks HI-viirusesse haigestumise suhtes,» lausus uurija.

HI-viiruse levikule vallutatud aladel aitasid kaasa kassid, koerad, rotid ja hiired.

Uurijate sõnul on HI-viirusesse nakatumise eest rohkem kaitstud nende alade elanikud, kuhu Rooma impeerium ei ulatunud.

«Just Põhja-Euroopa aladel elavatel inimestel puuduvad mõned DNA mutatsioonid, mille tõttu HI-viirus ei saa nii lihtsalt levida,» selgitasid uurijad.

Nad lisasid, et mutatsiooniga inimestel on kaitse HI-viirusesse nakatumisse ning kui nad ka nakatuvad, on aidsi haigestumine väga pikaajaline protsess.

19 000 Euroopas elava inimese DNA uurimine näitas, et HI-viiruse eest mitte kaitsev geenivariant on roomlaste vallutatud aladel sageliesinev.

HI-viiruse eest kaitsev geenikombinatsioon on levinud eelkõige Euroopas ja Aasias, kuid mida lõuna poole liikuda, seda harvemaks see muutub.

Kui Põhja-Euroopas on see kaitsev geenikombinatsioon 15 protsendil elanikest, siis Lõuna-Euroopas aga ainult neljal protsendil.

Teadlaste sõnul ühtib HI-viiruse eest kaitsva geenikombinatsiooni levik Rooma impeeriumi piiride muutusega ajavahemikul 500 e.kr. – 500 p.kr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles