Kogujate asemele astuvad maakad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejate Meelis Rämmeldi ja Carita Vaikjärve tegelaskujud näitavad,
et salaviinaga sehkendamine on tuttav ka rootslastele.
Näitlejate Meelis Rämmeldi ja Carita Vaikjärve tegelaskujud näitavad, et salaviinaga sehkendamine on tuttav ka rootslastele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järgmisel laupäeval Ugalas lavale tuleva draamakomöödia «Maakad» proovid on lõpusirgel.


Lavastaja Taago Tubin nentis, et esietenduse-eelset pinget pole veel tekkinud, ent lugu hakkab küpseks saama. Tubin valis Rootsi draamakirjaniku Maria Blomi näidendi lavastamiseks seetõttu, et peab materjali väga universaalseks. «See on ajatu tükk inimsuhetest,» lausus ta.

Ehkki 2001. aastal kirjutatud näidendi tegevus toimub Kesk-Rootsis, pakub see äratundmist ka meie inimestele. «Dalarnat, kus sündmused arenevad, peetakse kõige rootsilikumaks maakonnaks. Viljandi- ja Mulgimaa sobivad võrdluseks Eesti kontekstis,» põhjendas Tubin, miks passib tükk eriti hästi Ugala lavale.

Lavastaja hinnangul on proovid kulgenud heas koostöövaimus. Ta lisas, et värsket rütmi pakuvad muusik Ruslan Trochynskyi osalemine ning tema loodud muusikaline kujundus.

Väikses kogukonnas hargneva perekonnaloo toovad publiku ette näitlejad Terje Pennie, Carita Vaikjärv, Vilma Luik, Andres Tabun, Luule Komissarov ja Meelis Rämmeld. Lavastuse kujundus on hiljuti hukkunud kunstniku Mihkel Ehala viimane teatritöö. Kostüümikunstnik on Liisa Soolepp.

Taago Tubina lavastus «Kogujad» on täna viimast korda Ugala mängukavas, kui mitte arvestada gastrolli New Yorki. Kas mittetulundusühinguga Kultuuritsehh kahasse vanas lennukitehases publiku ette jõudnud tükki veel kunagi esitatakse, ei osanud Tubin praegu öelda.

Näidend «Kogujad» on samuti rootsi autori, kirjanik Lotta Lotassi teos. See põhineb tõestisündinud lool veidrikest vendadest, keda mängivad Tanel Ingi ja Janek Vadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles