Alan Turingi sugulased nõuavad 49 000 homoseksuaalsele mehele armuandmist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Turing
Alan Turing Foto: SCANPIX

Briti kuninganna Elizabeth II tühistas 2013. aastal «arvuti isaks» peetava Briti matemaatiku Alan Turingi homoseksuaalsuse süüdistuse ning andis talle postuumselt armu.

Nüüd soovivad Turingi elusolevad sugulased samasugust armuandmist veel 49 000 homoseksuaalsuses süüdi mõistetud mehele, edastab The Guardian.

Turing sai tuntuks Teise maailmasõja ajal sakslaste Enigma salakoodi murdmisega, kuid 1950. aastatel süüdistati teda homoseksuaalsuses. Ta sõjaaegsed teened oleksid olnud nagu olematud.

Turingile määrati keemiaravi, mille abil ta niiöelda kastreeriti. Depressiooni all kannatanud matemaatik tegi 41-aastasena enesetapu.

«Homoseksuaalsuses süüdi mõistetud mehi peeti nendeks, kes määrisid oma pere maine. Selle tõttu tegid paljud neist enesetapu. On aeg need mehed rehabliteerida,» sõnas seksuaalvähemustele suunatud väljaande Attitude peatoimetaja Matthew Todd.

Todd edastab täna  koos Turingi sugulastega armuandmise palve Briti peaministrile David Cameronile. Petitsioonile on allkirja andnud pool miljonit inimest.

Alan Turingi elu põhjal valmis hiljuti film «The Imitation Game», mis sai seitse Oscari nominatsiooni ning võitis ühe Oscari mugandatud käsikirja eest.

Peaosas näeb menusarjast «Sherlock» tuntud Benedict Cumberbatchi.

Ühendkuningriigis oli homoseksuaalsus kuritegu kuni 1967. aastani. Möödunud aastal legaliseeriti samasooliste kooselu, mis keelati seadusega 1866. aastal.

Wikipedia: Alan Mathison Turing (23. juuni 1912 – 7. juuni 1954) oli Briti matemaatik, loogik, informaatik ja krüptoloog. Teda peetakse üheks informaatika ja tehisintellekti loojaks.

Teise maailmasõja ajal tegeles Turing Bletchley Parkis krüptograafiaga. Ta oli lühikest aega Maja 8 juhataja, tegeledes sakslaste mereväe Enigma koodi murdmisega.

Ta aitas välja töötada mitmeid seadmeid ja tehnikaid, mis aitasid koodi murdmisele kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles