Armeenias leiti pronksiajastu tempel, kus ennustati tulevikku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiline leid
Arheoloogiline leid Foto: SCANPIX

USA  Cornelli ülikooli arheoloogid avastasid Armeenias Gegharotis pronksiajastu templi, kus kunagi ennustati loomade luude, kivide ja uimastavate taimede abil tulevikku.

Templi kolme ruumi jäänused leiti mäetipus asunud kindlusest, edastab YLE.

Tegemist on ehitistega, mille vanus on umbes 3300 aastat. Templis oli ruum, milles oli suur savist ehitis, mis oli täis tuhka.

Arheoloogid leidisid tuhast savist jumalakujusid, millel olid sarved, savianumaid, kive ning rohkelt mitmete tähistustega loomaluid.

Uurijate sõnul põletasid šamaanid seal uimastavaid taimi ja jõid neist taimedest tehtud jooke, mis tekitaid hallutsinatsioone, mille abil samuti ennustati.

Teadlased Adam Smith ja Jeffrey Leon leidsid tõendeid kolme ennustusviisi kohta.

Esimene oli ennustamine erinevate loomaluude abil. Gegharotis kasutati lehmade, lammaste ja kitsede luid, millele olid põletatud ennustamiseks vajalikud märgid. Ennustamises visati luid nagu täringuid.

Veel kasutati ennustamisel väikeseid ümaraid kivisid. Ühest templist leiti 18 sellist kivi. Smithi ja Leoni sõnul valiti ennustuskivid välja nende kuju ja värvi järgi. Kive oli nii musta ja valget kui punast ja rohelist värvi.

Kuidas nende abil ennustati, ei osanud arheoloogid öelda.

Kolmas ennustamisviis oli käsikivi abil. Varasemate uuringute kohaselt on teada, et vilja ja luude jahvatamise abil sa samuti ennustada.

Gegharotis ei jahvatatud vilja leiva tegemiseks, kuna templites ei olnud ahju. Templis oli hoopis keraamika põletusahi, mille jäänustelt leiti tule märke. Seal võidi valmistada savist jumalatekujusid.

Gegharot oli kunagi Armeenia üks tähtsamaid kindluseid. Uurijate sõnul viitavad leiud sellele, et iidsel Armeenial oli keskvalitsust, millest riiki ümbritsevaid kindlusi valitseti.

Gegharot oli usukeskus, mida kasutas eelkõige valitsev klass. Kuna Armeenia aladel ei olnud 3300 aastat tagasi kirjutamine veel levinud, siis ei ole ka andmeid, kes seal valitsesid.

Leitud templit kasutati umbes 100 aastat. Siis langes linnus ja kogu piirkond unutusehõlma, kuna hävitati.

Siis olid Lõuna-Kaukaasias käimas sõjad, Gegharoti valitsenud said tõenäoliselt kaotuse osaliseks ning nad alistati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles