Surmamõistetud mõrvarist võib saada kalatoit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmamõistetud mõrvarist võib saada kalatoit. Fotol kuldkaladega akvaarium
Surmamõistetud mõrvarist võib saada kalatoit. Fotol kuldkaladega akvaarium Foto: AFP / Scanpix

USA surmamõistetud mõrvarist võib kunsti nimel kalatoit saada.

47-aastane Gene Hathorn tappis 1985. aastal oma isa, kasuema ja kasuvenna ning ta mõisteti surma, kirjutab The Telegraph.

Siiani surmanuhtlust oodanud ameeriklane andis nüüd Taanis elavale Tšiili päritolu kunstnikule Marco Evaristtile õiguse tema keha kunsti nimel kasutada.

Kui Hathorni viimane armuandmispalve tagasi lükatakse, on kunstnikul võimalus surmamõistetu keha pärast tema hukkamist endale saada. Evaristti külmutab Hathorni jäänused ja laseb sellest kalatoitu teha. Inimkehast kalatoitu aga saavad Evaristti näituse külastajad kuldkaladele sööta.

Hathorn ja Evaristti kohtusid, kui kunstnik otsis Texases kõige kauem hukkamist oodanud surmamõistetut.

Kunstnik esitles oma ideed surmamõistetule ning viimane oli sellega kohe nõus.

«Gene Hathorni lugu näitab, et USA ühiskond on vulgaarne ja kohtusüsteemis on suured vead. Tahan oma projektiga näidata, et lääne kultuuriruumis on surmanuhtlus tavapärane,» selgitas kunstnik.

Hathorn lisas, et osaleb projektis, kuna see annab talle võimaluse viimast korda midagi ühiskonna heaks teha.

Samas on paljud kahelnud, kas Evaristti ikka saab surmamõistetu laiba oma kasutusse, kuna seadusega ei ole see lubatud.

Kunstnik on uurinud ka Hathorni mõrvajuhtumi tagamaid. Paljastus, et Hathorn kannatas Ku Klux Klani kuulunud isa vägivalla all.

Evaristti on ka varem eriliste kunstiprojektidega silma paistnud. Näiteks 2000. aastal pani ta kuldkalad veega täidetud elektrilistesse segistitesse ning näituse külastajaid said segisteid tööle panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles