Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734
Saada vihje

Eestit esindab ülemaailmsel Bacardi Legacy kokteilivõistlusel baarmen Regeri Zoo

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Elu24
Copy

Eile, 19. veebruaril toimus Tallinnas Bacardi Legacy kokteilivõistluse Baltimaade finaal, mille võitjateks pärjati baarmenid Regeri Zoo Eestist, Juris Ķēniņš Lätist ja Algirdas Mulevicius Leedust, kes kõik pääsevad edasi maikuus toimuvale Bacardi Legacy maailmameistrivõistluste lõppfinaali Austraaliasse. Žürii eriotsusel valiti tänu Baltimaade võistlejate kõrgele tasemele ühe võitja asemel kolm lõppfinaali pääsejat.

«Muidugi tahtsin väga võita, kuid pääs lõppfinaali tuli ikkagi suure üllatusena. Mulle väga meeldib mõte, et just minust võiks saada uus Bacardi pärandi kandja, mida Bacardi Legacy võistlus tegelikult osalejatele võimaldab. Minu kokteili «Neli aastaaega» mõte on kasutada võimalikult palju naturaalseid, otse allikast pärinevaid maitseid, nagu ingverijuur, laim ja värske astelpajumahl. Inspiratsiooni kokteili loomiseks sain Eesti neljast võrratust ja eriilmelisest aastaajast. Igat aastaaega esindab joogis mingi kindel koostisosa, näiteks seostub ingver mulle talvega, astelpaju sügisega. Samas on see kokteil loodud sobimaks iga aastaaja ja ilmaga,» ütles Bacardi Legacy kokteilivõistluse Baltimaade finaali Eesti võitja, baarmen Regeri Zoo Tartu Meat Market Cocktail Bar’ist.

Artikli foto
Foto: Harry Tiits

«Viimati käisin Baltimaade baarmeneid hindamas kolm aastat tagasi. Kohe jäi silma, et siinne kokteilikultuur on vahepealse ajaga tohutult edasi arenenud ja seetõttu oli ka žüriil tõeliselt raske oma otsust langetada. Kõik võistlejad valmistasid oma kokteile suure kirega ning nende esitlusi oli huvitav jälgida. Eestist pääses edasi Regeri Zoo oma kokteiliga «Four Seasons», kuna see üllatas meid oma koostisosade valiku ning uskumatult hea ja oskuslikult tasakaalustatud maitsega, mis mõjus lausa eksootilisena. Regeri joogi puhul töötas väga hästi just astelpajumahla ja rummi koos kasutamine, mida saatis hoolikalt läbimõeldud lugu ning köitev esitlus,» ütles žüriiliige, Bacardi Brand Ambassador Richard Hunt.

Regeri Zoo võidukokteili «Four Seasons» retsept koos valmistamisõpetusega:

•    4cl Bacardi Gold rumm

•    2cl värske astelpaju mahl

•    2cl sidrunheina siirup

•    1cl värske laimimahl

•    2 tk sidrunikoort

•    tükeldatud ingveri juur

Pane šeikerisse jää ja lisa koostisained. Šeikida hoolikalt ja kurnata jook eeljahutatud serveerimisklaasi. Kaunistada kuivatatud greibiviilu, astelpaju seemnete ja sidrunikoore ribadega.

Artikli foto
Foto: Harry Tiits

Kokku 12 Baltimaade võistleja seast pääsesid Bacardi Legacy maailmameistrivõistluste lõppfinaali igast Balti riigist üks esindaja: Eestist Regeri Zoo kokteiliga «Four Seasons» («Neli aastaaega»), Lätist Juris Ķēniņš kokteiliga «Belgium Avenue» («Belgia avenüü») ja Leedust Algirdas Mulevicius kokteiliga «DOREMI». Baltimaade finaali üldvõit läks Riia baarmenile Juris Ķēniņšile.

Artikli foto
Foto: Harry Tiits

Võistlejate erialaseid oskuseid, sh kokteilide valmistamist ja esitlemist hindas rahvusvaheline žürii koosseisus: Bacardi Brand Ambassador, kolmekordne rahvusvahelise aasta baarmeni tiitli võitja ja Jamie Oliveri kokteiliprojektist DrinksTube tuntud Richard Hunt, tunnustatud eksootiliste jookide ekspert ja miksoloog Daniele Dalla Pola ning Berliini restorani Grill Royal tegevjuht Philip Bischoff.

Bacardi Legacy’l osalemiseks pidid kõik baarmenid looma ise uue kokteiliretsepti, mille valmistamiseks ja žüriile esitlemiseks on võistlusel aega kümme minutit. Bacardi Legacy eripäraks on, et kolm kuud enne võistlust tutvustavad osalejad enda loodud kokteili ka avalikkusele ning vahetult enne finaali on osalejatel võimalus osaleda erialastel koolitustel.

Artikli foto
Foto: Harry Tiits

Eestist võistlesid pääsu eest ülemaailmsele Bacardi Legacy meistrivõistlustele baarmen Regeri Zoo Tartu Meat Market Cocktail Bar’ist, baarmen Karl Astok Tartu Meat Market Cocktail Bar’ist, baarmen Janika Roosimäe Olympic Casinost ja vabakutseline kokteilimeister Dima Kalenda. Lätist konkureerisid lõppfinaali jõudmise nimel Agris Jakobsons, Andris Noreikis, Roberts Kalvans, Edwin Razumov, Juris Kenins. Leedust osalesid Baltimaade finaalis Zygimantas Daukintis, Oskaras Tuba ja Algirdas Mulevicius. Tallinnas toimunud Bacardi Legacy Baltimaade finaalile eelnesid kohalikud võistlused Eestis, Lätis ja Leedus, iga riigi paremad baarmenid pääsesid edasi Baltimaade finaali konkureerima Austraalias toimuva lõppfinaali jõudmise nimel.

Artikli foto
Foto: Harry Tiits

Bacardi Legacy maailmameistrivõistluste peaauhinnaks on reisid erialaseks täiendamiseks, mille jooksul õpitakse tundma maailmakuulsate baaride edulugusid ja kogemusi ning kohtutakse kogemuste vahetamiseks tipp-baarmenitega üle maailma.

Bacardi korraldab maailmameistrivõistlusi (Bacardi Legacy Global Cocktail Competition) alates 2008. aastast, Austraalias toimuvas finaalis osaleb tänavu ligi 30 andekat baarmeni üle maailma. Nii Balti riikide kohalikud võistlused kui ka Tallinnas toimunud Baltimaade finaali korraldas Bacardi ametlik maaletooja AS Liviko.

Artikli foto
Foto: Harry Tiits

Eelmisel aastal jõudis Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni Koolituskeskuse juht Angelika Larkina enda loodud kokteiliga «Under the Clouds» («Pilvede all») Bacardi Legacy maailmameistrivõistluste finaalis kaheksa parema hulka.

Tagasi üles