Sipelgapesades on WCd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sipelgas
Sipelgas Foto: SCANPIX

Saksamaa Regensburgi ülikooli uuringu kohaselt on sipelgatel pesades teatud kohad, mida saab WCks pidada.

Teadlased tegid laborikatse, milles andsid sipelgatele kas sinist või punast vedelikku, mis värvis nende väljaheite, edastab The Local.

Värvilise väljaheite abil tehti kindlaks, kus WCd pesas asuvad.  

Ilmnes, et sipelgate pesades on kindlad paigad, kus need putukad end kergendamas käivad.

«Sipelgad kasutavad WCsid samal põhimõttel, mis inimesed – hügieeni eesmärkidel,» sõnasid uurijad Tomer J. Czaczkes, Jürgen Heinze ja Joachim Ruth.

Uurijate sõnul on sipelgate WCd samas väljaheidete säilitamiskohad, kuna need putukad taaskasutavad kehaeritisi.

Teada on, et kuigi väljaheide jäetakse alles, viivad sipelgad samas pesast välja kõik «prügi» alla liigitatava nagu näiteks toidujäänused ja surnud kaaslased.

«Ei ole selge, miks väljaheiteid koos ülejäänud «prügiga» pesast ei eemaldata. Kuna sipelgate WCd asuvad pesa sees, mitte väljas, siis ei ole need järelikult haiguste allikaks ning kehajäätmeid kasutatakse uuesti,» nenditi.

Teadlased oletavad, et kuna eritistes on elutähtsaid toitaineid, siis nendega võidakse toita vastseid.

Samuti võivad sipelgad WCsid kasutada «seente» kasvatamiseks, kuna uurimisel leiti pesa tualettidest seenesarnaseid objekte. Sipelgad toituvad seal kasvatavatest «seentest», saades neist vajalikke aineid, mida muu toit ei sisalda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles